artikel

E-mail op werk is niet privé

Gezond werken

Is het versturen van een privé e-mail via een zakelijk e-mailadres reden voor ontslag? Het monitoren van e-mails van werknemers blijft een delicate kwestie.

E-mail op werk is niet privé

Dat blijkt maar weer uit een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het Hof oordeelde dat een Roemeense werkgever een medewerker mocht ontslaan wegens het gebruik van zakelijke e-mail voor privédoeleinden.

Privéberichten

Een werknemer van een Roemeens bedrijf werd in 2007 ontslagen door zijn werkgever omdat hij via een e-mailadres voor zakelijke doeleinden, privéberichten had verstuurd naar familieleden en zijn verloofde. De werkgever had ruim een week zijn e-mail gemonitord en vond privéberichten over persoonlijke zaken als zijn gezondheid en seksleven op zijn Yahoo-webmail. Dit account was specifiek aangemaakt voor de correspondentie met klanten. Twee weken na het monitoren beëindigde de werkgever het contract van de medewerker wegens het schenden van bedrijfsregels over het gebruik van bedrijfsapparatuur- en e-mail voor persoonlijke doeleinden.

Privacy

Na een serie verloren rechtszaken in eigen land, klaagde de Roemeense man zijn werkgever aan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens wegens schending van zijn privacy. Het Hof achtte het echter niet onredelijk dat de werkgever wilde nagaan of de man zich in werktijd wel bezig hield met zijn professionele taken. Volgens het Hof was de werkgever in de veronderstelling dat het Yahoo-account communicatie met klanten bevatte. Bovendien oordeelde het Hof dat de privéberichten van de man slechts waren gebruikt om aan te tonen dat hij tijdens werktijd zakelijke apparatuur had gebruikt voor persoonlijke doeleinden. De Roemeense rechtbanken hadden de inhoud van de berichten en de betrokken personen destijds buiten beschouwing gelaten. Privacyschending vond het Hof dus niet aan de orde: het ontslag was terecht. (PWDeGids)

 

Bron: Europees Hof voor de Rechten van de Mens, 12 januari 2016

> TIP: Bijblijven met jurisprudentie? Kom naar de Arbo wetgeving & Actualiteitendag op 21 april 2016.

Reageer op dit artikel