artikel

Tillen als Superman, met een robot

Gezond werken

Stelt u zich eens voor: fysieke belasting behoort tot het verleden. Want uw medewerkers maken gebruik van een exoskelet en dat beschermt tijdens zware arbeid hun gewrichten.

Tillen als Superman, met een robot

Sterker nog, zij kunnen opeens veel meer tillen, tot zo’n 100, 150 kilo. Een mooie toekomstdroom, lijkt het. Moeten we hopen dat die uitkomt?

Passief en actief

Frank Krause is ergonoom en onderzoeker bij TNO in Leiden. Hij is betrokken bij de ontwikkeling van twee exoskeletten, één voor de industrie en één voor Defensie. Hij legt uit dat je bij exoskeletten onderscheid moet maken tussen twee vormen: passief en actief. Een passief exoskelt heeft geen motor, een actief exoskelet wel. Dat maakt de ondersteuning van het lichaam bij die laatste veel krachtiger.

Wonder

Geen wonder dat het exoskelet tot de verbeelding spreekt. Dat je door een passief skelet gewrichten kunt ontlasten, is nuttig. Maar dat dwarslaesiepatiënten met behulp van de actieve variant opstaan uit hun rolstoel, is niet minder dan een wonder. Is het dan zo onredelijk om te denken dat een bouwvakker of een magazijnmedewerker over tien jaar ook zo’n actief skelet zal dragen? En dat hij daarmee lachend 150 kg kan tillen – zonder gevaar voor zijn rug?

Toepassingen

Toepassingsmogelijkheden te over. Passieve exoskeletten worden nu al gebruikt in diverse vormen. De steadicam van cameramensen is een vergelijkbaar systeem. Vandaar is het een kleine stap naar een exoskelet voor een hovenier die de hele dag in de weer is met een heggenschaar. Voor het actieve skelet zijn de toepassingen nog uitgebreider. Denk aan twee exo-benen voor soldaten om hen te helpen bij het tillen van hun rugzak, zonder verlies van mobiliteit.

Voorwaarden

Het exoskelet kan dus bijdragen aan betere arbeidsomstandigheden. Krause denkt wel dat er aan enkele voorwaarden moet worden voldaan. Producenten moeten de constructies comfortabeler maken. Werkgevers moeten zorgen dat hun medewerkers er veilig mee tillen. Maar diezelfde werkgevers zitten ook in een spagaat: zij moeten indachtig de arbeidshygiënische strategie risico’s in de eerste plaats bestrijden aan de bron. Zo’n skelet geeft ze een excuus om dat juist niet te doen.

 

robotisering en werk> Meer weten over gerobotiseerde toepassingen op het werk? Kom naar het congres Robotisering & werk – De match tussen mens en machine, op donderdag 16 juni 2016 in SuperNova, Jaarbeurs Utrecht. 

 

 

> Dit is een samenvatting van het artikel ‘Superman voor het zware werk?’ van Peter Passenier. Het volledige artikel kunt u lezen inVakblad Arbo 4-2016.

Reageer op dit artikel