artikel

Diabetes en drank, een slechte cocktail

Gezond werken

Diabetes en drank leveren een cocktail op die slecht kan uitpakken. Blijft het ontslag op staande voet in stand van een man die zijn baas aanvliegt?

Diabetes en drank, een slechte cocktail

Een man werkt sinds mei 1991 als metselaar bij een aannemer. Hij lijdt aan diabetes en moet minimaal vier keer per dag insuline bij zichzelf inspuiten. Op 18 december 2015 – hij is dan 58 jaar – is de jaarlijkse kerstborrel. Hij drinkt die avond te veel en krijgt op zeker moment ruzie met de directeur.

Man doet poging directeur te slaan

Als die laatste na middernacht de bijeenkomst wil verlaten, vliegt de werknemer hem aan. Hij pakt de directeur vast en probeert hem te slaan. Een collega pakt de werknemer beet en verhindert hem zo om uit te halen naar zijn baas. De werknemer wordt op staande voet ontslagen. Het verzoek bij de kantonrechter om het ontslag ongedaan te maken is vergeefs en de werknemer gaat in beroep.

Dringende reden ontslag op staande voet?

Het hof overweegt dat bedreiging van de directeur en de poging om hem te slaan een dringende reden voor ontslag kan opleveren. Daarbij speelt een rol dat er na het einde van het twistgesprek tussen de werknemer en de directeur al geruime tijd was verlopen, voordat het incident bij de uitgang plaatsvond. Diverse collega’s hadden er bij de werknemer op aangedrongen om naar huis te gaan, maar hij heeft dit advies niet opgevolgd.

Diabetes en drank is slechte cocktail

De werknemer heeft van zijn kant aangevoerd dat hij 25 jaar tot volle tevredenheid bij de werkgever heeft gewerkt. De alcohol vloeide rijkelijk op de kerstborrel, hij is diabetespatiënt en de combinatie van diabetes en drank kan tot agressief en vreemd gedrag leiden. Ook zijn de gevolgen van het ontslag groot vanwege zijn leeftijd. Hij heeft de directeur de dag na het voorval opgebeld om excuses aan te bieden.

Toch ernstig verwijtbaar gedrag

Het hof oordeelt echter dat het ontslag rechtsgeldig is, ondanks de persoonlijke omstandigheden van de werknemer. Die had, juist omdat hij diabetespatiënt is en ook vanwege zijn leeftijd, het advies om eerder naar huis te gaan moeten opvolgen. Omdat sprake is van ernstig verwijtbaar gedrag wordt geen transitievergoeding toegekend.

 

Bron: Gerechtshof Arnhem 7 december 2016, ECLI:NL:GHARL:2016:9871
Auteur: Rob Poort | Bureaupoort.nl

> Geen verwijtbaar gedrag: bijblijven met jurisprudentie en de gewijzigde Arbowet. Hoe? Kom naar de Arbo Actualiteitendag.

Reageer op dit artikel