artikel

Breinvriendelijke pauze is het halve werk

Gezond werken

U bent al de hele dag goed bezig op uw werk. Bilateraaltje hier, rapportje daar, intercollegiaal adviesje tussendoor … pfff. Maar nu begint u toch een beetje moe te worden.

Breinvriendelijke pauze is het halve werk

Even pauze dus, even iets anders. Koffie halen en navelstaren? Of snel uw mail checken en een rondje Facebook doen. Ach, wat maakt het uit?

Multitasken is slecht voor onze productiviteit

Wat maakt het uit? Op die vraag heeft NS-medewerker Brigitte Spee van NS Leercentrum en Brainworks.nu een duidelijk antwoord: heel veel. “De ene onderbreking is de andere niet. Een kop koffie halen, een praatje maken of even uit het raam staren – dat zijn momenten van echte ontspanning. Het brein gaat in de default-stand en kan zich weer opladen. Maar ga je tijdens je pauze toch weer achter die computer zitten, dan probeer je te multitasken, en voor het brein is dat onmogelijk. In plaats daarvan gaat het snel wisselen tussen taken en dat is heel slecht voor onze productiviteit.”

Goed gebruik van hersenen maakt productiever

Mensen gezonder en productiever laten werken. Dat is al langer een doel van de Nederlandse Spoorwegen. Maar sinds kort ligt er een vervolgvraag: hoe maak je het werk breinvriendelijk? Productiviteit door het juiste gebruik van je hersenen. Het is een onderwerp waar Spee zich de laatste jaren in heeft verdiept. Waarbij zij zich de vraag stelt: is onze werkomgeving ideaal voor ons brein? Het antwoord is nee. Iedere keer dat je een mailtje hoort binnen floepen, krijg je een shot dopamine. Dan duurt het zeker tien minuten voor je je weer kunt concentreren.”

Multitasken, dus snel wisselen tussen taken, is heel slecht voor onze productiviteit

Helaas, de kantoortuin is slecht voor jong én oud

Ook zonder Outlook en Facebook blijft ons brein beperkt inzetbaar. Want veel kantoormedewerkers zitten in een grote kantoortuin. Niet verstandig, zo’n kantoortuin, vind Spee. “Ik hoor jonge mensen klagen dat ze de hele dag met oortjes in zitten te werken, en dan ook nog eens tegenover steeds weer nieuwe collega’s. ‘Ik kan net zo goed in het kantoor aan de overkant gaan zitten’, zeggen ze. Ouderen zijn mogelijk nog ontevredener. Want met het klimmen der jaren wordt het steeds lastiger om je af te sluiten voor omgevingsgeluiden.”

Thuiswerken, een kamertje alleen of met zeven?

De oplossing? Best lastig. “Thuiswerken is prima voor lange concentratieperiodes. Maar je mist de mogelijkheden om te ontspannen en te sparren met collega’s. Een andere oplossing is: iedereen zijn eigen kamertje. Daar kiezen de neurowetenschappers voor, die hoef je niet uit te leggen hoe een brein werkt. Maar dan mis je wel de collegiale interactie. Ikzelf zou kiezen voor kamers met vijf tot zeven mensen die samen werken aan hetzelfde thema of project. Gaat er een lang bellen, dan moet dat in een aparte ruimte.”

Ik hoor jonge mensen klagen dat ze de hele dag met oortjes in zitten te werken

Alles-Best-Test maakt productiever en gezonder

Niet alleen Spee houdt zich op de afdeling HR van de NS bezig met de vraag hoe je medewerkers gezonder en productiever krijgt. “Onze medewerkers kunnen vrijwillig deelnemen aan onze Alles-Best-Test”, zegt Marcus Hoen, Manager ELC Fit Preventie bij NS. “Die is gebaseerd op gevalideerde vragenlijstmodules als de Work Ability Index en het WEB-model van Schaufeli en Bakker.” Deelnemers krijgen vragen over hun gezondheid en werkbeleving en directe terugkoppeling volgens de stoplichtmethodiek. “We zien dat dit mensen in beweging brengt”, zegt Hoen.

Prettige omgeving met aandacht voor kleur en materiaal

Terug naar het brein. Want dat heeft ook behoefte aan een prettige werkomgeving. “Daarom besteden we veel aandacht aan kleur en materiaalgebruik”, zegt Hoen. “Zo is het bijvoorbeeld erg belangrijk dat mensen geen last hebben van telefonerende collega’s. Die geluiden moeten dus goed worden geabsorbeerd. We gaan ons hoofdgebouw binnenkort verbouwen. Tijdens de besprekingen met de architect hebben wij breinvriendelijk werken dan ook zwaar laten meewegen.”

Reageer op dit artikel