artikel

Stoppen met de pil voor wie geen contract meer wil

Gezond werken

Niet eens een zwangerschap, maar stoppen met de pil als reden om een contract niet te verlengen. Het moet niet gekker worden. De dame in kwestie stapt naar het College voor de rechten van de mens. Vindt het college ook dat er sprake is van verboden onderscheid?

Stoppen met de pil voor wie geen contract meer wil

Een saunamedewerkster werkt bij een wellnesscentrum op een contract van zeven maanden. Een maand voor het einde van haar contract spreekt zij over contractverlenging. De HR-medewerkster zegt dat het gerucht gaat dat de medewerkster met de pil is gestopt. Zij roept zelfs de chef-kok erbij om dit gerucht te bevestigen.

Zorgt stoppen met de pil voor een kortere contractverlenging?

Het stoppen met de pil zou ook de reden zijn om haar contract met slechts een half jaar te verlengen in plaats van met een jaar. De saunamedewerkster zegt dat zij hierover wil nadenken. Niet nodig, want een dag na dit gesprek krijgt zij een brief van het wellnesscentrum. Daarin staat dat het contract helemaal niet wordt verlengd. De vrouw vindt dat de werkgever hiermee een verboden onderscheid maakt.

> LEES OOK: Dienstkledingbeleid of discriminatie?

Gerucht over stoppen met de pil zou onrust veroorzaken

Het College voor de Rechten van de Mens stelt de volgende zaken vast. Het wellnesscentrum heeft toegegeven dat het gerucht dat de medewerkster met de pil is gestopt ter sprake is gekomen bij het gesprek over de contractverlenging. Maar dit was alleen om de medewerkster te vragen dit voor zichzelf te houden, claimt het centrum. Omdat zij in een klein team werkt, zou het gerucht over stoppen met de pil en een potentiële zwangerschap voor onrust op de werkvloer kunnen zorgen.

> LEES OOK: Bedrijfsarts krijgt rol bij discriminatie

Mogelijke kinderwens duidelijk probleem voor welnesscentrum

Volgens het College blijkt uit deze toelichting dat een mogelijke kinderwens een probleem zou zijn voor het wellnesscentrum. Zelfs in die mate dat de chef-kok bij het gesprek is gehaald om het gerucht te bevestigen. Daarnaast komt juist tijdens het gesprek over de contractverlenging het mogelijk stoppen met de pil ter sprake. Dit terwijl het gerucht hierover al een tijd rondging. Hieruit blijkt dat dit gerucht een rol heeft gespeeld bij de beslissing om het contract te beëindigen.

Het aanbod van een contract van zes maanden is volgens het College niet serieus te nemen. Want het wellnesscentrum stuurde al een dag na het gesprek een bericht dat het contract niet zou worden verlengd. Dat de medewerkster een tijd minder goed zou hebben gefunctioneerd, heeft de werkgever niet onderbouwd.

Discriminatie wegens zwangerschap = discriminatie wegens geslacht

Discriminatie wegens (mogelijke toekomstige) zwangerschap staat gelijk aan discriminatie op grond van geslacht. Daarom oordeelt het College dat het wellnesscentrum de medewerkster heeft gediscrimineerd op grond van geslacht bij de beslissing om haar contract niet te verlengen.

Bron: College voor de Rechten van de Mens, 21 juni 2018, Oordeelnummer 2018-62
Auteur: Rob Poort | Bureaupoort.nl

 

> TIP: Bijblijven met arbowetgeving en -jurisprudentie? Kom in maart 2019 naar de Arbo Actualiteitendag!

discriminatie op de pil

Reageer op dit artikel