artikel

Visual Thinking: veilig werk heeft baat bij een plaat

Gezond werken

De werkende wereld praat wat af. Niet alleen in de boardroom, ook op de werkvloer draait veel om documenten vol woorden. Terwijl je boodschappen heel goed en vaak zelfs beter in beeld kunt overdragen, vindt Willemien Brand. Wat kan Visual Thinking betekenen voor veilig en gezond werk?

Visual Thinking: veilig werk heeft baat bij een plaat

Industrial designer Willemien Brand, oprichter en creatief directeur van Buro BRAND, helpt corporate bedrijven met het aanleren van visuele werkmethoden. “Voor mij was het visuele vroeger een overlevingsstrategie”, zegt zij. “Ik vond lettertjes moeilijk, ik droomde weg als er veel werd gepraat. Door te droedelen kreeg ik een hoger concentratieniveau, ik hoorde ook beter. Later ontdekte ik dat er veel behoefte is aan wat ik al deed, aan Visual Thinking.” Tijd om de inzichten te delen met anderen, dus.

Visual Thinking is krachtig, effectief en ook heel leuk

Door een visueel aspect toe te voegen aan een verhaal, bied je mensen extra haakjes waar ze letterlijk bij aan kunnen haken, weet Brand. “Je hebt veel minder woorden nodig. Het is krachtig en effectief en vooral ook heel leuk. Zeker als je met co-creatie bezig bent, voegt beeld veel toe.” Want iedereen, ook degenen die goed zijn met woorden, is volgens Brand op een of andere manier beeld-georiënteerd. “Het een hoeft het ander ook niet uit te sluiten. Je hoeft niet te stoppen met praten, maar beeld voegt iets toe, het is voor velen dichtbij.”

> LEES OOK: Blijvende gedragsverandering, kan dat?

Complexe informatie reduceren tot begrijpelijke plaatjes

Toch is het voor veel mensen een grote stap om zelf met verbeelden aan de gang te gaan. “Wie op 12-jarige leeftijd heeft bedacht dat hij niet kan tekenen, heeft de afslag nooit genomen om dingen te verbeelden. Met de inzichten die wij mensen aanreiken tijdens een training, leren zij tekenend schrijven. Zo ontstaan ineens visual stories.” Brand creëert overigens tijdens haar trainingen geen nieuwe Rembrandtjes, maar leert mensen geleidelijk aan communiceren met zelfgemaakt beeld. “Visual Thinking heeft niets te maken met mooi tekenen, maar met het reduceren van complexe informatie tot begrijpelijke plaatjes.”

> LEES OOK: Een business-mindmap, zo doet u dat

Visual Thinking: veilig werk heeft baat bij een plaat

Beter grote verbanden en oplossingen zien door tekenen

En dat is nodig, vindt zij. “Tijdens de ‘conventionele’ manier van werken zitten mensen vaak alleen op hun eilandje woord- en tekstgericht te werken. Juist met tekenen leer je grote verbanden zien en doemen oplossingen op. Als je tekent, zit je in je andere hersenhelft. Plaatjes vullen woorden en teksten aan, ze helpen je om puzzelstukjes ineens wél te kunnen leggen.” Woorden en tekst zijn niet minder waard dan plaatjes. “Maar alles vult elkaar aan. Visual Thinking geeft mensen een communicatietool waar ze energie van krijgen. Daardoor kunnen ze zich op een andere manier uiten en voelen ze zich gezien en begrepen.”

Veilig en gezond op het werk heeft ook baat bij een plaat

Voor bedrijven die al scrum of agile werken, of holocratisch, is Visual Thinking een logische volgende stap, zegt Brand. “Daar wordt het een way of working die mensen implementeren in hun dagelijkse manier van werken. Maar andere bedrijven en teams kunnen net zo goed baat hebben bij plaatjes.”

Zeker ook als het gaat om veiligheid of gezondheid op de werkplek. “Juist op die terreinen kun je continu plaatjes gebruiken om dingen inzichtelijk te maken of te verbeteren. Reserveer eens een muur om acties of inzichten te delen in beeld. Met een pijltje omhoog of omlaag kun je al aangeven hoe mensen in hun vel zitten bijvoorbeeld.” Ook kun je door beeld te gebruiken bijvoorbeeld eenvoudig aangeven dat mensen een helm op moeten, of veiligheidsschoenen moeten dragen. “Dat is helemaal geen hogere wiskunde en wel enorm krachtig”, zegt Brand.

> LEES OOK: Symbolen zijn niet altijd even eenduidig

Plaatjes zetten mensen soms eerder aan tot daden

Een groot voordeel van een tekening: je kunt er niet boos om worden. “Zo kun je bespreekbaar maken waarom mensen wel of geen helm dragen, zonder meteen met de vinger te wijzen. Sterker nog: plaatjes zetten mensen soms eerder aan tot daden dan woorden dat doen, ze zijn effectiever. Ze brengen een onderwerp terug tot de essentie. En ze kunnen ook samenwerking bevorderen doordat ze aanleiding geven tot elkaar vragen stellen, tot discussie. Het mooie is: je hoeft nergens omheen te kletsen, het gaat om dat ene plaatje.”

> LEES OOK: Veilig gedrag en wat u erover wilt weten

Een ander voordeel is de tijdwinst, want tekenen kan snel gaan, zodat je meer tijd hebt voor de taken die je moet doen.

> LEES OOK: Meer doen in minder tijd

Visual Thinking: veilig werk heeft baat bij een plaat

Visual Thinking: tekenen, maar ook post-it’s en kleuren

Visual Thinking helpt vooruit te kijken, zegt Brand. “Je laat mensen hun eigen rol, hun eigen initiatief pakken in het verbeterproces als ze zaken uit moeten beelden. Dat kan niet alleen in een kantooromgeving, maar ook als veiligheid een rol speelt op de werkvloer.” Voor de duidelijkheid: Visual Thinking gaat niet alleen over tekenen. Ook met post-it’s en kleuren kun je zaken beeldend maken.

Werkt het ook als er een crisis is? “In een crisis binnen een bedrijf is tijd nog kostbaarder, Dus ik denk dat je je dan juist moet bezighouden met de dingen die ertoe doen.” Maar als er ergens chloor lekt, is het raadzaam niet eerst een tekening te maken, maar de alarmknop in te drukken en snel te handelen, zegt Brand. “Maar ná de crisis kun je wel weer evalueren met beeld.”

Bijna elke branche kan aan de slag met een praatplaat

Verder zit de ene branche veel meer in woorden dan de andere, is haar ervaring. “Juristen bijvoorbeeld, of overheidsorganisaties. Maar ook voor hen is Visual Thinking een nieuwe, effectieve communicatietool. En ook zij kunnen aan de slag met een praatplaat waardoor zij minder hoeven uit te leggen in woorden.”

Brand omschrijft haar werk als ‘dankbaar’. “Mensen zijn trots op wat ze kunnen verbeelden, deelnemers aan de training laten een enorm steile leercurve zien. Het is ontzettend gaaf om te zien wat mensen kunnen als ze niet bang zijn voor de stift.”

Tekst | Lydia Lijkendijk

 

> TIP: Willemien Brand verzorgt de keuzesessie Visual Thinking: versterk uw samenwerking met behulp van visualiseren op het Landelijk Arbocongres.

Visual Thinking: veilig werk heeft baat bij een plaat

Reageer op dit artikel