blog

Pretpakket

Gezond werken

Heel Nederland moet aan het noodpakket, maar helaas zijn er nog te weinig zoals ik. Mensen die de adviezen van onze rampendeskundigen, met minister Guusje als aanvoerder, serieus nemen. Onbegrijpelijk vind ik dat. Mijn grootvader had in 1953 op het dak van zijn ondergelopen boerderij maar wat graag een waxinelichtje gehad, en waterdicht verpakte lucifers om het aan te steken natuurlijk. Overigens wel goed oppassen voor brand. Het is onplezierig als het enige deel van je huis dat nog boven water uitsteekt, afbrandt terwijl je erop zit.
Een brandblusser zit er namelijk niet in, in dat noodpakket. Een reddingsvest ook niet, of een rubberboot, of een gasmasker.

En waar bewaar je de noodvoorzieningen? Mij werd aangeraden voor minimaal drie dagen water op voorraad te hebben. Voor een gemiddeld gezin toch al gauw veertig liter. Gaan er nu straks bij rampen geen mensen dood door het drinken van bedorven water dat al maanden op het balkon stond opgeslagen? Wel weer handig is het advies om een blikopener te hebben, als je noodvoedselvoorraad in blik zit, en een fles om drinkwater in te vervoeren. Goede tips, ik zou zoiets anders nooit in huis gehaald hebben. Evenmin als zeep, tandpasta of een lijst met telefoonnummers.

Ik ben eigenlijk wel benieuwd welke rampen onze experts in gedachten hadden bij het bedenken van deze voorzieningen. Kun je als de stroom uitvalt niet beter een petroleumkacheltje gebruiken en een campinglamp? En is je eigen dekbed niet comfortabeler dan zo’n folie-deken? En waarom zijn er geen jodiumtabletten tegen straling na een kernramp, zoals tijdens de Koude Oorlog? En wat moet ik met een regenponcho of een wegenkaart?

Als hobbyist in de wondere wereld van de veiligheid heb ik natuurlijk mijn contacten. En die heb ik maar eens gebeld. Eigenlijk mocht ik het niet verder vertellen, dus even tussen ons: het pakket is een afleidingstruc, om ons gerust te stellen. Wat de Engelsen noemen: een red herring. Een soort Hollandse Nieuwe voor rampen dus.

U weet: als de stroom uitvalt, worden er enige tijd later meer kinderen geboren. Daar is de inhoud van het pakket op afgestemd. Kaarsje erbij, de radio – niet op de rampenzender, maar op een meer romantisch radiostation – een lekker blikje kaviaar en die desinfecterende gel. Want het moet wel veilig. Het flesje wijn moet u zelf regelen, anders werd het wel erg opvallend.

Reageer op dit artikel