blog

Wat zegt u?

Gezond werken

Gecontroleerd wordt of er afspraken zijn over het maximale geluidsniveau in de zaal. Ook kijkt de Arbeidsinspectie naar de kwaliteit van de afscheidingen tussen de bar en de dansvloer, zodat het personeel kan werken in ruimtes waar minder herrie is. De werkgever wordt ook geacht het personeel te voorzien van gehoorbeschermers die het geluid in het oor terugbrengen tot 80 decibel (dB). Verder moet erop worden toegezien, dat het personeel de gehoorbeschermers ook daadwerkelijk draagt.

Wat zegt u?

 

In een krantenartikel las ik, onder de kop ‘Geluid moet je in je buik voelen’, over een jongedame die in een discotheek werkt en haar oordopjes altijd in had. Maar alleen als zij achter de bar werkte, want die filterden het basgeluid en zij kon de bezoekers zo beter verstaan. Als zij echter ging stappen, had ze geen dopjes in. Dat was kennelijk niet ‘cool’ genoeg. Ja, ze had dan naderhand wel een piep in haar oor, maar dat ging na een tijdje vanzelf over. De geluidsmeter die de interviewer had meegenomen, gaf op de plek waar het interview werd gehouden een geluidsniveau aan van net boven de 100 dB.

 

De eigenaar van de club stond in een geluidsniveau van 103 dB. Hij vindt het terugdringen van het geluidsniveau tot maximaal 100 dB, zoals de politiek heeft voorgesteld, onzin. Dat zou de sfeer en de intensiteit maar beinvloeden. En de gemiddelde bezoeker die maar een keer in de week een paar uurtjes in de disco staat, zal volgens deze ervaringsdeskundige dan ook niet veel beschadiging oplopen. Hij zelf was nu 47 jaar en werkte vanaf zijn 18e in deze branche. Hij had daarnaast honderden concerten bezocht en uit onderzoek was gebleken dat zijn gehoor beter was dan dat van zijn leeftijdgenoten. Een onnavolgbare en ook onweerlegbare bewering, die zeker geen garantie biedt voor anderen in vergelijkbare omstandigheden.

 

Maar deze stelling was nog niet zo bont als die van een 24-jarige stewardess. Deze dame stond in een zone waar 105 dB werd gemeten. Maar zij stapte niet zo vaak en kwam voor de muziek en niet om te kletsen. Trouwens, zo voegde zij de interviewer toe, u kunt me toch ook nog verstaan? Daarna kwam ze met een onnavolgbare uitsmijter: ‘Misschien houd ik wel van druk op mijn oren. Ik ben dat gewend in het vliegtuig.’ Tja, daar kun je denk ik ook als inspecterend ambtenaar niet tegen op. Verbazingwekkend bij dit alles is, dat uit eerder onderzoek is gebleken, dat de discotheken weinig structurele aandacht hebben voor arbeidsomstandigheden. En zelfs in de arbocatalogus van de horeca ontbreken maatregelen tegen overmatig geluid. Waarmee de overheid weer aan zet is en gaat handhaven. Daar zal dan zeker weer kritiek op komen. Maar dat hebben we al eerder gehoord!

 

Reageren: www.bureaupoort.nl

Reageer op dit artikel