blog

Sluiproute AOW

Gezond werken

Prachtig nieuws lijkt me, want tot nu toe vonden onze politici dat de overheid zich minder met arbeidsomstandigheden moest bemoeien, en vooral geen eisen zou moeten stellen die verder gaan dan Europese regels. Anders gezegd, wat in Bulgarije en Letland is toegestaan, zou hier ook moeten mogen.

Sluiproute AOW

 

De vraag is namens wie excellentie Bos spreekt. Niet namens zijn partij neem ik aan, want ik heb bij de Europese verkiezingen nog goed gehoord dat de lijsttrekker van de PvdA (hoe heette die ook al weer?) ook vond dat de Europese vooruitgang werd gehinderd door Nederlandse nationale arboveiligheidsregeltjes.

 

Hij zal dus wel voor de regering spreken. Maar dan is het merkwaardig dat we hier de Minister van Sociale Zaken niet hoorden, want die gaat immers over veiligheid en gezondheid op het werk. Of misschien wel niet zo vreemd, want Bos’  argumentatie blijkt bij nadere beschouwing vooral financieel: we moeten immers langer doorwerken, en wie dat niet volhoudt wordt te duur.

 

Dus, samengevat: onze bestuurders vinden zwaar werk geen moreel probleem, maar als het geld gaat kosten moeten er wel maatregelen komen. Is dat erg, zolang het zware werk maar verboden wordt? Als ik de zwaarwerkende werknemer was, dan zou het me niet uitmaken waarom ik beschermd werd. Vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan.

 

Blijven natuurlijk de operationele details: wat is eigenlijk zwaar werk, en hoe kun je dat uberhaupt beperken of verbieden. Lastige vragen, maar Bos heeft een eenvoudig antwoord: dat mogen werkgevers en werknemers namelijk samen uitmaken.

 

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar als ik dit zo allemaal lees bekruipt mij toch een ongemakkelijk gevoel. En zolang de wet zwaar werk nog niet verbiedt, hou ik me toch maar vast aan die andere, de wet van Blinde Maupie: Eerst zien, dan geloven.

Reageer op dit artikel