blog

Leve de jongens van de gestampte pot!

Gezond werken

De wet vraagt om periodiek medisch onderzoek (PMO). De instelling Blik op Werk heeft de licentie verkregen op de Workability Index (WAI), waarmee iemands duurzame inzetbaarheid wordt gemeten, Arboned vindt dat niks en heeft een BevlogenheidsMeter waarmee bij werk­nemers energiebronnen op het werk worden onderzocht, certificerende instellingen willen een jaarlijks medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) en werk­gevers zelf lijken te kiezen voor een Betrokkenheids­onderzoek. Het aloude werkbelevingsonderzoek (VBBA) dobbert ook nog steeds een beetje rond.

Leve de jongens van de gestampte pot!

 

En wat wilt u?

Broodje ham of kaas?

Of spiegelei met of zonder meegebakken kaas of ham?

Of een lekkere Dobben-kroket?

Of wilt u gewoon hetzelfde als gisteren?

Of hetzelfde als uw buurman?

Met aarzelen of met de mening: ik heb geen honger dus doe mij maar niets, komt u niet makkelijk weg.

 

Ik hoor mijn vrouw al zeggen: maak een keuze, want je moet in elk geval iets eten. Straks ben je flauw van de honger en komt er van de dag niets terecht. En gelijk heeft ze. Doet u niets, dan gaat er beslist ­iemand zeuren. Uw partner, uw baas, de or of wie dan ook: iets moet er de strot in. Uw strot en dat van uw bedrijf. En denk maar niet dat u dan klaar bent. Nog iets te drinken erbij? Koffie, thee, melk, vers­geperste sinas of een yoghurtje met een fruitje?

 

Een beetje preventiemedewerker wordt tegenwoordig geconfronteerd met een zo fors ontbijtbuffet dat obesitas niet te vermijden valt. Ook al niet omdat de aanbieders niet bang zijn voor een beetje dikdoenerij. Ze hebben allemaal gelijk, en uiteraard is dat wetenschappelijk bewezen. En wie is er nou niet voor gezond, tevreden, bevlogen, belevend en betrokken? De schijf van vijf voor elk bedrijf! Door niet op hun aanbod in te gaan doet u uzelf en uw bedrijf tekort.

 

Kom joh, hou je bord erbij en wij scheppen het wel op. En er komt nog een tweede bord bij. Of eigenlijk: honderden borden. Met veel meer lekkers. Want die metingen zijn nog maar het begin. Elke werknemer die niet gezond, tevreden of bevlogen is krijgt ook een bordje door de strot. Van een arts, psycholoog, loopbaangoeroe of een werkplekadviseur. Ham, kaas of een kroket met spiegelei, we hebben het allemaal!

Geinig voor weinig! En eet smakelijk! En toch…

 

Het geheim van goed voedsel ligt niet op je bord maar in de keuken. En helaas zijn de aanbieders daar ieder bezig voor hun eigen. Ieder zingt zijn eigen lied en ziet niet wat de ander ziet. En dat moet en kan best ­anders. Waarom zouden de discussianten moeten bepalen wat goed voor u is? Waarom zou u niet zelf beslissen wat u aan uw vorkje prikt? Een goede preventiemedewerker laat zich de keus tussen ham of kaas niet opdringen maar verzamelt de vragenlijsten, kijkt wat hij nodig heeft en prakt dat lekker door elkaar. Een goede preventiemedewerker is kortom een Hollandse jongen van de goed gestampte pot.            

 

Vincent Vrooland is  arbeid- en organisatieadviseur.

vrooland@xs4all.nl

Reageer op dit artikel