blog

Vakantieveiligheid

Gezond werken

Duizenden studenten nemen na een inwerkperiode van gemiddeld 1 uur en 17 minuten de plaats in van doorgewinterde ijsjesscheppers, caviaverkopers en overwerkte obers. Wat zal er deze zomer allemaal mis gaan? Welke lichamelijke ongemakken kunnen we toevoegen aan het bekende lijstje met beroepsaandoeningen? Studieboekenhernia, caviabeten, soepbrandwonden, carpaal bollenpelsyndroom, en noem maar op. Ik denk dat het allemaal wel meevalt. Komt dat doordat er weinig publiciteit aan wordt gegeven, of omdat er dit jaar minder vakantiebaantjes zijn vanwege de economische crisis?

Vakantieveiligheid

 

Gaan kleine ondernemers eigenlijk op zoek naar informatie over vakantiewerk? Wat mogen ze die studenten laten doen, en wat juist niet? Hoe lang mogen ze werken? Hoe zit het met het loon? Een snelle zoektocht op internet levert heel veel duidelijke informatie. Daar kan het dus niet aan liggen. Ik ben heel benieuwd hoe dergelijke sites deze weken bezocht worden. Zijn ondernemers echt op zoek naar dit soort informatie, of verdiepen ze zich hier niet in? Als iemand iets weet over de bezoekersaantallen van bijvoorbeeld de MKB Servicedesk …. ik hoor het graag!

 

En belangrijker nog: gaan vakantiewerkers op zoek naar informatie over hun arbeidsomstandigheden? Volgens mij gebeurt dat zeer zelden. “Oke, ik weet nu hoe de kassa werkt, maar mag ik misschien de RI&E even inzien?”, of: “Heeft u hier een exemplaar van de arbocatalogus?”

 

Ik heb sterk de indruk dat bij veel jongeren de financiele impuls aan hun studentenleven iets meer gewicht in de schaal legt dan de zorg over hun eigen arbeidsomstandigheden. En hoe erg is het om een paar keer per week 14 uur te moeten draaien? Dan kun je tijdens de finale van het WK-voetbal eens een paar rondjes geven, in plaats van met tegenzin gedoneerd bier te moeten nuttigen.

 

Of er in Nederland sprake is van uitbuiting? Goedkope vakantiekrachten, voor wie we die veiligheidsregels niet zo nauw hoeven te nemen? Ook hier moet ik het antwoord schuldig blijven. Ik ken geen onderzoeken, geen statistieken. Ook kan ik niet in de hoofden kijken van al die ondernemers die in de vakantie ook graag hun bedrijf draaiend houden. Maar ik heb de indruk dat het over het algemeen wel goed zit.

 

Twee kwetsbare groepen, kleine ondernemers en vakantiekrachten. Zullen we afspreken dat we het hen deze vakantie niet te lastig maken? Hoe erg is nu eigenlijk een vlek van chocolademelk (met slagroom) in uw nieuwe shirt? En dat  tweede konijntje… het is echt heel moeilijk om te zien of het een mannetje of een vrouwtje is.

 

Aart Kraak is werkzaam bij De Arbocompagnie

www.arbocompagnie.nl

 

Reageer op dit artikel