blog

Verduurzaming

Gezond werken

Het geheim zit ‘m in het “verbeteren van de duurzaamheid” van de werknemer. Hier zijn prachtige theorieen over, inclusief beleid over management en werkinhoud. Hoewel, het doet me denken aan de datum op melkpakken: sinds enige tijd is de houdbaarheidstermijn opeens langer dan daarvoor. Dit werd op het pak verklaard met een geheimzinnige term: ‘verbeterde houdbaarheidsdatum’. De kritische lezer kon hieruit concluderen dat de melk niet was verbeterd, ook de houdbaarheid niet, maar alleen de houdbaarheidsdatum.

Verduurzaming

We moeten langer doorwerken. Nou is het niet meer precies duidelijk of dat nog steeds te maken heeft met een schrijnend tekort aan arbeidskrachten, maar in ieder geval hebben we geen geld meer (over) voor het betalen van de AOW van al die 65-plussers uit de geboortegolf. Onder het missionaire kabinet Rutte was hier al een afspraak over gemaakt, maar de Kunduz-coalitie – genoemd naar een dramatisch slecht compromis over het niet of toch wel inzetten van militairen – heeft de zaak nog wat aangescherpt. Vanaf volgend jaar wordt de eens zo heilige leeftijd van 65 verlegd naar steeds een maandje later. Hoewel, het idee is niet nieuw, de politica die al in de 80’er jaren breed uitdroeg dat we echt wel langer konden doorwerken was immers Ien Dales (1931-1994).

Nu is het langzamerhand wel duidelijk geworden dat niet iedere vijfenzestiger meer even fit is, en dat zou best een probleem kunnen worden. Want langer doorwerken kan als gevolg hebben dat de baas met krakkemikkige oudjes wordt opgescheept, die dan zelfs niet de gelegenheid krijgen om te vluchten in vut of seniorendagen. Veel zestigplussers hebben een probleem met omvang, ouderdomsdiabetes, hoge bloeddruk, hartklachten en verminderde vitaliteit, om over een dikke prostaat nog maar te zwijgen. Daarom wordt daar nu op alle fronten wat aan gedaan: fitheidsmonitoren, gezondheidsmanagement, inspirerende programma’s van cursusboeren (die soms zelf al naar Zuid Frankrijk zijn verhuisd), driehoeksmodellen, NEN-normen, noem maar op.

Zelf ben ik er zo eentje: nooit veel aan beweging gedaan, te veel BMI, hoge bloeddruk en slechte eetgewoontes. Gelukkig heeft de baas mij een gezondheidsprogramma aangeboden, waardoor ik kan afvallen, mits ik netjes al mijn kilocalorieen opschrijf, voortaan vegetarisch en vetvrij eet en alles laat staan wat ik lekker vind. Het lijkt een gigantisch offer, maar ik zal er langer door kunnen werken en, als ik het goed begrijp, ook geen kanker krijgen. Ik heb nog steeds niet durven vragen of dan ook mijn prostaat weer wat slanker wordt.

Kortom, evenals alle andere werknemers van Nederland word ik verduurzaamd. Hoewel, mentaal blijf ik natuurlijk nog steeds een oud mannetje, met ingeroeste gewoontes, moeite met het leren van nieuwe dingetjes, geheugenzwakte, verzet tegen vernieuwing, te breedsprakig en het gevoel dat ik alles al een keer heb gezien. Wie jonger dan vijftig is, kan het zich niet voorstellen, maar in je zesde decennium verandert er een hoop, of je wilt of niet. Lees desnoods even Marten Toonder: Tom Poes en de Mob-beweging.

Arthur Mac Gillavry werkt als arbodeskundige bij een Universiteit en dacht voor zijn vijftigste dat hij gemakkelijk tot zijn zeventigste kon doorwerken.

Reageer op dit artikel