blog

Hoezo inzetbaar?

Gezond werken

Iets dat over uw hoofd heen vooral iets is voor overheden, politici en projecten van de SER? Enne … hoezo inzetbaar? Door wie en voor wat? Wie is hier eigenlijk de roverhoofdman die het opperbevel voert? Is dat de baas die zijn ondergeschikte vertelt waar hij nog net goed genoeg voor is? Erg aantrekkelijk klinkt het allemaal niet. Uit het Nationaal Onderzoek duurzame inzetbaarheid 2013 blijkt dat er een omslag nodig is in het denken over de inzetbaarheid van oudere werknemers. Tja, dat is lastig.

Hoezo inzetbaar?

 

Natuurlijk, er zijn werknemers die enthousiast lang doorwerken. Maar er zijn er ook zat die klagend en puffend tot na hun 65ste  ‘door moeten’, als dat al lukt. Zouden deze werknemers hier net zo in hebben gestaan als zij eerder hadden nagedacht over wat hen motiveert in hun werk? Dat is lang niet altijd makkelijk als je geen carrieretijger bent. Menig werknemer heeft hier dan ook hulp bij nodig. Hun werkgevers moeten hen daarbij steunen. Want werkgevers zouden zich moeten richten op behoud van talent in plaats van op de versoepeling van het ontslagrecht en verkorting van de WW. Stel, zij geven hun werknemers aandacht en schouderklopjes? Stel, zij bieden hen trainingen aan? En dan niet alleen als zij werknemers zoeken of toevallig wat trainingsbudget over hebben …

 

Dan zouden zij de inzetbaarheid van hun werknemers bevorderen in plaats van belemmeren, zoals nu vaak gebeurt. Want de meeste werknemers zijn heus gemotiveerd om te blijven  werken en te investeren in zichzelf. Maar ze moeten zich er wel lekker bij voelen. En zomaar wat aan je inzetbaarheid werken … begin er maar eens aan.
Arboprofessionals vervullen daarbij een belangrijke rol. Want we hebben het hier gewoon over lekker aan het werk blijven tegen een redelijke vergoeding. Dan kun je heel gelukkig worden van werken en kun je het ook nog eens lang volhouden. Alleen weten veel werknemers dat nog niet. Het is de taak van managers en arboprofessionals om hiermee aan de slag te gaan en hen daarbij te ondersteunen. Hoe we dat ook willen noemen.

 

Jacqueline Joosten

hoofdredacteur Vakblad Arbo

 

 

Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2013

Congres Over Duurzame Inzetbaarheid 2013De generatie Y blijven binden en gezond houden, de ‘ouderen’ zolang mogelijk in het arbeidsproces actief laten zijn. In hoeverre is het uw taak personeel duurzaam inzetbaar te maken en wat moet het personeel zelf doen?
Op 25 juni krijgt u nieuwe inzichten als het gaat om Duurzame Inzetbaarheid, deelt u ervaringen en leert u van de ervaringen van o.a. Achmea, Atos, KLM, Qidos tijdens de 9 breakout sessies .

> Meer informatie

Reageer op dit artikel