blog

Jij bent toch ook van de Arbo?

Gezond werken

Het is het “Hart van Nederland-gevoel”: “Ach, wat erg dat die vrouw nu geen baan heeft!” Een volwassen vrouw kijkt triest in de camera en verzucht: “Ze willen me niet”. En dat klopt natuurlijk! Er zit toch geen werkgever te wachten op iemand die op tv besluit de komende 45 jaar klagend door het leven te gaan. “Oh, u bent die mevrouw van dat SBS programma, jaja, nou, u hoort nog van ons, goedemiddag!” Subliem is dan ook dat nummer van Birgitte Kaandorp “ik heb een heeeeeeeel zwaar leven“.

Jij bent toch ook van de Arbo?

 

Beste Arbomensen van Nederland: LEEF mee, maar werk nooit uit medelijden. Daar heeft niemand iets aan. Kijk met liefde en compassie naar medewerkers en leidinggevenden maar laat ze hun eigen verantwoordelijkheid nemen.

 

“Jij ben toch van de arbo, het is hier zoo warm op kantoor?” Vragend keek ze me aan alsof ze dacht dat ik met een toverstafje wat koelte kon brengen. “Weet je, ik heb een idee zei ik. Hou een week lang de temperatuur bij. Als je binnenkomt en einde werktijd. Dan zien we verder, ok?” Het lijstje is nooit gekomen.

 

De les: pas op met deze comfort- of luxeproblemen. Als mensen zelf niet willen meewerken aan een oplossing. Waarom zou jij dat dan doen?

 

En verder:

  • geef nooit advies als niemand erom vraagt;
  • behandel medewerkers als volwassenen en niet als kinderen;
  • neem hun verantwoordelijkheid nooit over;
  • stop geen energie in mensen, motiveer niemand die er niet om vraagt maar laat mensen hun eigen kracht ontdekken.

 

Hans Becker, oud voorzitter Raad van Bestuur van Humanitas zegt het mooi: “te weinig zorg is erg, teveel zorgen is veel erger“.

 

Lees meer over preventie op www.overpreventie.nl.

Reageer op dit artikel