blog

Eet zoveel als u kunt

Gezond werken

Per kilo ben ik vrij goedkoop. Mijn werkgever betaalt voor mij hetzelfde als voor zo’n mager scharminkel terwijl ik toch 120 kilogram pure werklust binnenbreng. Dat is eigenlijk gewoon massadiscriminatie.

Eet zoveel als u kunt

Oorspronkelijk heb ik mijn baan wel te danken aan mijn wat corpulente postuur. Op mijn sollicitatieformulier had ik bij kenmerken namelijk ingevuld dat ik ‘obees’ was.

Mijn werkgever dacht toen dat hij met mij aan ons allochtonenquotum kon bijdragen.

In Nederlandse bedrijven is tegenwoordig veel aandacht voor welzijn en gezondheid en we vinden het heel belangrijk dat mensen goed achter hun bureau zitten. Er bestaan zelfs heuse tilcursussen. Ook mentale belasting krijgt veel aandacht. Zeker nu tegenwoordig de werkdruk soms zo hoog is dat je op kantoor niet eens meer op je gemak kunt uitrusten van je drukke priveleven.

Maar nu overgewicht een steeds belangrijker maatschappelijk thema wordt krijgt het ook op het werk meer aandacht. Roken en drinken zijn inmiddels allang taboe en eten gaat dezelfde kant uit.

Toch hebben veel bedrijven hun werknemers zelf vetgemest. In de meeste bedrijfskantines is gezondheid geen belangrijk thema geweest bij het samenstellen van het assortiment: veel vette snacks, quasi gezonde salades die voor het grootste deel uit mayonaise bestaan en synthetische afbakbroodjes. Vet en koolhydraten dus.

Automaten waaruit drankjes komen die volgens de aanduiding op het apparaat voor koffie of thee moeten doorgaan staan zo dicht mogelijk bij de werkplek om maar zo min mogelijk te hoeven lopen.

Kan dat nu niet anders denkt u misschien. Het antwoord daarop is natuurlijk nee. Het zijn niet de bedrijven en hun werknemers die het slachtoffer zijn van ongezonde voeding, ze zijn juist de oorzaak. Repen, burgers, potjes en pakjes zijn de motor van de economie. Het zijn mensen zoals ik die het land uit de recessie eten.

Natuurlijk zijn er mensen die zelf een groentetuintje hebben, weinig vlees eten en geen kant-en-klaar producten kopen. Daar zou van overheidswege iets tegen gedaan moeten worden. Zij dragen veel te weinig bij aan de samenleving. Snoepfabrieken, de bio-industrie,  zuivelbedrijven en fabrikanten van sauzen en instant maaltijden, die helpen ons land vooruit. Zij zorgen voor banen en voorspoed. Gelukkig hebben zij grote marketingbudgetten en genoeg invloed in Den Haag.

Stel je voor dat we allemaal gezond gingen eten, dat zou niet alleen ten koste gaan van de industrie maar ook van de halve zorgsector.

Om nog maar niet te spreken over de effecten op de levensverwachting: wie gaat al die pensioenen straks betalen?

Ik doe een beroep op uw solidariteitsgevoel: eet zo veel als u kunt!

Oh ja, veel roken en veel drinken erbij is nog beter.

Zo gaan we met z’n allen naar de verdommenis, maar met het land gaat het uitstekend.

Reageer op dit artikel