blog

Rust roest

Gezond werken

Van columnist Tjabe Smid mag u nog even blijven zitten.

Rust roest

Fysieke belasting moest zoveel mogelijk worden verminderd en de werk-nemer moest maximaal comfort krijgen in bureaustoelen met steun voor armen, nek en benen. Een business class zetel achter het bureau of anders tenminste een economy comfort stoel. Alles verstelbaar, zodat met minimale inspanning de vulpen kon worden gehanteerd. De evolutie was voltooid als iedereen zo horizontaal mogelijk minimale inspanning zou leveren.

Klassieke ergonomen waren vaak technisch opgeleid. Ze hadden verstand van werk en werkomstandigheden en konden van daaruit zoals dat heette het mens-machinesysteem aanpakken.

 

Deze generatie ergonomen is inmiddels al lang niet meer onder ons. Zij geniet van een rustige oude dag of is definitief ter ruste gegaan. Zouden deze ergonomen ‘oude stijl’ horen wat er tegenwoordig allemaal door hun opvolgers wordt uitgekraamd, dan zouden ze zich in hun leunstoel of graf omdraaien.

 

Maar de tijden zijn nu eenmaal veranderd en het inzicht schrijdt maar voort. Enige tijd geleden stond in de NRC een omineus artikel: ·Een zittend leven duurt niet lang. Waarin een onderzoeker uitlegde dat zitten op het werk heel erg slecht is. Mensen die veel zitten gaan eerder dood. We konden beter een statafel gebruiken of zelfs een lopende band onder het bureau laten monteren. De onderzoeker was, nee maar, bewegingswetenschapper.

Ik heb me wat verdiept in de literatuur, maar zo eenvoudig ligt het toch niet. Inderdaad leven mensen die veel zitten korter dan de actieven, maar we weten nog niet wat oorzaak is en wat gevolg. Misschien kiezen ongezonde mensen wel zittende banen en gaan ze vanwege diezelfde ongezondheid ook eerder dood. Dus in afwachting van definitieve zekerheid mag u van mij nog wel even blijven zitten.

 

Die bewegingswetenschappers kom je trouwens steeds vaker tegen in arboland. En veel van hen verkondigen de zegeningen van het bewegen: we moeten lunchwandelen, traplopen, met de fiets naar het werk, fitness in een zaaltje, en nu dus ook nog eens staan achter het bureau. Soms noemen ze zich zelfs ergonoom, maar meestal hebben ze meer verstand van spieren dan van techniek en werkomstandigheden. Het mens-machinesyteem wordt niet meer aangepakt, maar de mens zelf moet het doen. Run for your life.

 

Mijn oma zei het al: rust roest. Maar mijn oma zei ook dat het beter is om alles met mate te doen. Ik heb deze column zittend geschreven. Nu nog even het gras maaien.

Reageer op dit artikel