blog

Maatwerk

Gezond werken

De uitgeverij is een stressgevoelige sector. Strakke deadlines en hectische kantoortuinen horen er al vele jaren bij. De laatste tijd komen daar nog slinkende budgetten en onzekerheid over werk bij.

Maatwerk

Werkdruk slaat in dit soort sectoren snel om in werkstress. En dat merk je.

De uitval door werkstress is hoog, en niet alleen in de uitgeverijsector. Dat komt doordat onze natuur ons in de weg zit bij het omgaan met stress. In plaats van de zaken eerst te overdenken en te bespreken, is het onze reflex in de actie-modus te schieten, met als gevolg een opgejaagd gevoel, hoofdpijn, nekklachten of slecht slapen.

 Gelukkig lanceerde minister Asscher onlangs de campagne Herken de druppel. Check je werkstress. Asscher hoopt dat, door het probleem bespreekbaar te maken, er een bedrijfscultuur ontstaat waarin medewerkers werkstress tijdig aankaarten. Praten over werkstress is nu nog een taboe. Bij de aftrap van de campagne zag ik hoe BN·fers als Hugo Borst, Leontien van Moorsel en Asscher zelf vertelden hoe zij met werkstress omgaan. Tjonge, zelfs hun lukt het kennelijk niet altijd om werkdruk in goede banen te leiden!

Maar helpen hun verhalen om het onderwerp echt op de agenda te krijgen? Weet ik bijvoorbeeld nu wat ik moet doen als ik te maken denk te hebben met dreigend ontslag? Als het mij niet lukt om werk en prive goed te combineren, als ik word gepest? En weet de huisarts mij goed te adviseren als ik er niet uitkom? Want daar immers komen veel werknemers terecht met hun vage klachten. Kan ik nu het beste rust nemen en me ziek melden? Of moet ik een cursus mindfulness volgen, met mijn leidinggevende in conclaaf, mijn telefoon een week wegleggen of toch maar beter een andere baan zoeken als het mij echt te veel wordt? Dat zijn vragen voor mij, maar ook voor mijn werkgever. Stress is tenslotte lastig te objectiveren! Daarnaast, wat voor mij een bron van stress is, is dat voor mijn collega wellicht helemaal niet …

Stress los je niet alleen op door erover te praten. Het gaat erom dat ik weet wat voor mij de beste aanpak is. Daar bent u als deskundige bij nodig, niet Hugo Borst. En zelfs voor u is de oplossing niet altijd eenduidig. De komende tijd zult u in dit blad en op arbo-online daarom heel veel inspiratie aantreffen voor (de aanpak van) werkdruk en stress. Inspiratie die helpt om een positieve grip op uw werk als deskundige te krijgen, maar ook op dat van de mensen die u adviseert. Want aanpak van stress is maatwerk. Zo simpel is het.

Reageer op dit artikel