blog

Ik ga op reis en neem (niet) mee …

Gezond werken

Een paar keer per jaar snakken we ernaar: vakantie! Nu is de periode van zomerslaap weer aangebroken.

Ik ga op reis en neem (niet) mee …

Vakantie is van groot belang om te herstellen van de dagelijkse werkstress, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van onder andere Jessica de Bloom. Daarom sturen sommige Amerikaanse bedrijven hun werknemers zelfs verplicht op vakantie, met zakgeld. De voorwaarde? Disconnect. Volgens energiegoeroe Tony Schwartz zorgt vakantie voor meer productiviteit, een betere werkprestatie en is het ook nog goed voor de gezondheid.

Is dat echt zo? Volgens mij zorgt de vakantie bij velen van ons juist voor stress. We moeten van alles regelen rond paspoorten, verzekeringen en pinpassen. En wat te zeggen van de stressfactoren rond vroegboekkortingen, koffers pakken, bandenspanning en al dan niet uitgesopte auto’s en caravans? We hebben toch helemaal geen tijd meer om onze vakantie goed voor te bereiden? Eenmaal op de plaats van bestemming worden onze hoge verwachtingen nog wel eens flink beschaamd. Door lallende Russen, stekende muggen, krijsende baby’s, prikkende matrassen, slecht weer of hete slaapkamers met een brommende airco. Wat heet ontspanning!

 

Op het werk kampt ook menigeen met pre-vakantiestress om alles maar zo goed mogelijk achter te laten. Nog los van de keuze: (hoe vaak) check ik mijn mail op mijn vakantieadres? Dat kan tegenwoordig immers zelfs in de bushbush! Veel hoogopgeleide Nederlanders werken door tijdens hun vakantie. Twee derde van hen is tijdens de vakantie gewoon bereikbaar voor het werk. En zeven op de tien checkt zijn e-mail, zegt de ICT Barometer van Ernst & Young.

Gelukkig kan ik na mijn vakantie weer de hele wereld aan en ben ik er helemaal klaar voor om al het wachtende werk op te pakken. De positieve vakantie-effecten zijn dan binnen een week weer verdwenen, zo staat ook in het onderzoek van De Bloom. Toch raadt zij ons aan om regelmatig met vakantie te gaan. Want een vakantie kan mensen helpen om afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen en ook om zaken (weer) in perspectief te zien. Daardoor neemt onze psychologische veerkracht toe.

Ik weet genoeg. Ik stel mijn vakantieverwachtingen niet te hoog, check slechts heel af en toe mijn e-mail, doe alleen wat ik leuk vind en neem de tijd om mijn werk eens helder en zonder stress te overdenken onder een boom of parasol. Zonder deadlines, zonder e-mail en zonder afspraken.

Fijne vakantie!

Jacqueline Joosten

Reageer op dit artikel