blog

Pepper, Alice en Baxter

Gezond werken

Er zijn media die (ro)bots gebruiken om simpele artikelen te schrijven, zoals financiële stukjes of sportberichtgeving. Er zijn bots die Twitter proberen te beïnvloeden met bepaalde accounts. Moet ik mijn werk als hoofdredacteur aan de wilgen hangen?

Pepper, Alice en Baxter

Kan mijn baas mijn werk binnenkort overlaten aan een bot? Tot voor kort dacht ik bij robots vooral aan freaks van een andere planeet en de auto-industrie.

Heel gewoon

Robotisering. De media staan er bol van. Het is de vraag hoe lang het gaat duren voordat velen van ons een robot als collega hebben of hun baan kwijt zijn, zo luidt het verhaal. Maar eigenlijk zijn robots al heel gewoon. We hebben het dan over pinautomaten, routeplanners, thermostaten en Google Alert, waar ik veel aan heb. In toenemende mate legt de techniek allerlei verbindingen. Robots blijken in sommige sectoren goedkoper en sneller dan werknemers, want ze vallen niet in slaap en zijn niet onvoorzichtig. Bingo! Hoe nuttig voor u als professional. En dan heb ik het niet over Zoomer de dalmatiër, een nummer 1 Sinterklaascadeau. Awesome! Maar bijvoorbeeld over cobots die saai werk overnemen en over Baxter, de multifunctionele, industriële robot die leert door te kijken hoe u iets doet – goedkoper dan een jaarsalaris.

Kunstmatige intelligentie

De ontwikkelingen met kunstmatige intelligentie staan niet stil. Er is Pepper, de Franse robot die helpt in winkels, of Alice, de zorgrobot die bejaarden bijstaat en gezellig met hen kletst. Wat dacht u van de Barista-robot, die onthoudt hoe en wanneer u uw koffie drinkt? Er zijn dokter-bots die snel patiënten diagnosticeren. Nog goedkoper zijn softwarebots die miljoenen stukken en e-mails lezen en feilloos 24/7 rapportages maken. In het bankwezen en bij de belastingdienst lieten zij hun sporen al na. Amerikaanse onderzoeksinstituten ontwierpen een robot die zonder hulp verticale wanden kan beklimmen, net als een gekko. En wat dacht u van de drones die, niet door mensen bestuurd, geheel zelfstandig een bouwwerk maken? Het is allemaal mogelijk.

> TIP: Download de gratis whitepaper Robotisering & werk

Robot de baas?

Toegegeven. Sommige van deze dingen klinken nog steeds een beetje freaky, als van Mars en verder. Toch zal dit alles ons werk op korte termijn sterk beïnvloeden, daar ben ik van overtuigd. Nu al gebruik ik steeds meer technieken in mijn werk. We vullen een website, meerdere tijdschriften, en meer. We bereiken veel meer mensen. Dat was een paar jaar geleden ondenkbaar. Volgens Robert Went, medewerker van de WRR en co-auteur van het rapport ‘De robot de baas’, moeten we voortschrijdende technologie dan ook vooral inzetten om dingen beter te laten functioneren. Dat betekent dat u relevante ontwikkelingen op de voet moet volgen en zelf moet nadenken over hoe u daar in uw werk uw voordeel mee kunt doen. Want robotisering kan ook voor een veilige en gezonde werkomgeving erg veel betekenen. Het werk van hoofdredacteur wordt er alleen maar leuker van. Tip: bekijk het filmpje ‘Humans need not apply’.

Jacqueline Joosten | hoofdredacteur Vakblad Arbo

 

robotisering en werk> Meer weten over de enorme mogelijkheden en uitdagingen van robots op het werk? Kom naar het congres Robotisering & werk – De match tussen mens en machine, op donderdag 16 juni 2016 in SuperNova, Jaarbeurs Utrecht.

Reageer op dit artikel