blog

Het tuinkantoor

Gezond werken

U denkt misschien bij de titel: hé, dat moet toch kantoortuin zijn? Nee hoor, geen typefout, dit is welbewust opgeschreven. Ik licht dit straks nog nader toe.

Het tuinkantoor

Maar eerst wil ik toch even stil staan bij het veelgebruikte concept dat kantoortuin heet. En om met de deur in huis te vallen: ik vind het een onding waarover ik me altijd heb verbaasd. Niet alleen omdat ik er zelf toch regelmatig mee te maken heb gehad, ook omdat dit meestal niet tot mijn genoegen was.

Meer mensen op één kamer, arbeidsproductiviteit daalt

Want hoe ging dat? Mijn eerste kantoorwerkplek was een werkplek tezamen met één collega. Een wat oudere en zeer ervaren man. Gezellig en leerzaam, hoewel hij de handicap had nogal hard te praten aan de telefoon. Dat verstoorde mijn concentratie behoorlijk en dat is zeker lastig bij het schrijven van – natuurlijk altijd zeer belangrijke – rapporten over veiligheid en andere zaken. Gelukkig stond de koffieautomaat niet al te ver weg en kon je dus rustig even een bakkie gaan tappen. Later werd het bedrijf waar ik werkte uitgebreid, er kwamen ook nieuwe kantoren. Nu zaten we met vier man – inderdaad: toen nog nauwelijks vrouwen – op een kamer. Waarmee naar mijn gevoel de arbeidsproductiviteit nog verder daalde.

Uiteraard deed het management zelf niet mee aan de veelgeroemde transparantie

De kantoortuin, een concept met visie …

Bij de eerstvolgende verhuizing naar alweer een splinternieuw pand was gekozen voor een kantoortuin. Dat is niet zo maar iets, dat is een concept met visie. Daardoor zouden de werknemers onderling beter gaan communiceren, het bedrijf werd transparanter – ook al zo’n managementterm waar je weinig mee kunt – en het bouwen goedkoper. Om de zalen wat op te fleuren zette men her en der wat plantenbakken neer en zie daar: de geboorte van een heuse kantoortuin. Uiteraard deed het management zelf niet mee aan de veelgeroemde transparantie. Dat behield vaak wel het privilege van een eigen ruimte.

When the walls come down

Nu hebben onderzoekers van de Oxford Economics en Plantonics het concept ‘kantoortuin’ nader bekeken. Er verscheen een rapport met de naam: When the walls come down. En wat blijkt? Het concept is geen succes! Medewerkers hebben vooral last van geluidsoverlast, raken te veel afgeleid en het concentratievermogen neemt af. Tja, en dat leidt tot verminderde productie die de kantoortuinbewoners vaak ’s avonds thuis goedmaken. O ja, er bleek ook veel onbegrip over leidinggevenden die wel een eigen kamer hadden. Gelukkig kan men nu met Het Nieuwe Werken vaker kiezen om het werk op een zelf gekozen plek te doen, bijvoorbeeld thuis. Wij kregen een tijdje terug nieuwe buren en kennelijk gaat de man veel thuis werken. Want hun huis had een prachtige tuin, leuk beplant. Wie schetst onze verbazing dat alles op de schop ging: planten, gras en bomen weg. Waarna een aantal Poolse vaklui een enorme tuinbedekkende vlonder in elkaar timmerde. En zie daar: het tuinkantoor was geschapen. Zonde van de tuin, dat wel!

Auteur: Rob Poort | Bureaupoort.nl

[box type=”shadow” ]> Ook de risico’s van de kantoortuin (of het tuinkantoor ;-)) horen thuis in een RI&E. De Algemene Kantoren-RI&E legt de specifieke gevaren van kantoorwerk bloot.

> TIP: Lees meer over de RI&E, DOWNLOAD HIER de gratis whitepaper.

> Hoe staat het met uw kennis over de RI&E? KLIK HIER en doe het RI&E-testje.[/box]

 

Reageer op dit artikel