blog

Pestbeleving

Gezond werken

Het stond er echt, in de kranten: minister Asscher wil pesten op de werkvloer voorkomen door werkgevers naar een verplichte cursus te sturen. Dat had hij aan de Tweede Kamer gemeld.

Pestbeleving

Pesten is immers een groot probleem. Volgens het alwetende TNO worden veel werknemers gepest, jaarlijks zo’n acht procent.

Hoe weet TNO dat? Dat hadden ze in 2014 aan de werknemers zelf gevraagd. Iemand die ja zegt op de vraag of hij wel eens gepest is in het afgelopen jaar, is volgens TNO een ‘slachtoffer’. Ook al ging het in negen van de tien gevallen om slechts een enkele keer in dat jaar.

Forse toename dodelijke ongevallen

Rond dezelfde tijd dat de kranten spraken van het cursusplan van Asscher, kwamen er ook cijfers naar buiten over dodelijke bedrijfsongevallen in de eerste helft van 2016. Die waren met meer dan de helft gestegen, van 27 naar 42. De minister schreef hierover aan de Kamer: “Het voorlopige beeld is dat de toename komt door het economisch herstel.” De Inspectie gaat naar aanleiding van deze stijgende trend extra inzetten op voorlichting.

Vaker dan enkele keer gepest

Dus nog geen procent van de werknemers zegt in een jaar vaker dan een enkele keer te zijn gepest. Volgens onze overheid is dit een groot probleem en zou een door de Staat verplichte cursus voor werkgevers een oplossing zijn. Daarentegen stijgt het aantal dodelijke ongevallen met meer dan de helft. Dit een gevolg van de economische groei. De Arbeidsinspectie gaat extra voorlichten.

Overheid maakt geen RI&E

Het komt mij voor dat de overheid zelf hier geen echte risico-evaluatie maakt. De meeste aandacht gaat naar de klagers over pesten (de pestbeleving). De dodelijke ongevallen gebeuren nu eenmaal en zijn de prijs van de vooruitgang. Ik zie een patroon dat we ook zien bij werkgevers die zonder veel kennis een eigen RI&E maken: de dagelijkse irritaties en neuzeldingetjes krijgen prioriteit, de low probability-high consequences-risico’s worden genegeerd. De werkgever die de RI&E maakt, blijft hangen in zijn eigen ervaringen en daar passen de moeilijk voorstelbare ernstige ongevallen niet in.

Verplichte cursus risicomanagement?

De ambtenaren die dit beleid maken, doen het niet anders dan de arbo-amateuristische werkgever. Ze lopen bovendien zelf niet veel risico op een dodelijk ongeval. Misschien vinden ze zelfs wel dat ze gepest worden. Toch zou ik Excellentie Asscher liever naar een verplichte cursus risicomanagement sturen dan naar een pestcursus.

 

Tjabe Smid

> Lees meer over beroepsziekten aan de hand van praktijkvoorbeelden in het boek ‘Beroepsziekten voorkomen’.

Reageer op dit artikel