blog

Maakt rood vergaderen creatiever?

Gezond werken

Bakker heeft in 2014 in haar proefschrift een heel mooi onderzoek gedaan. Zij had drie identieke vergaderruimtes. Eén had zij rood gemaakt: rode wanden, rode gordijnen, rode vloerbedekking en een houten tafel met rode gloed.

Maakt rood vergaderen creatiever?

De andere kamer maakte zij overwegend blauw, de derde bleef zoals die was. Het idee was dat in de rode kamer meer energie zou ontstaan en er meer ideeën zouden ontstaan. In de blauwe kamer zouden mensen naar verwachting doelgerichter werken.

Geel, blauw, rood vergaderen: wat is productiever?

Na een half jaar lang mensen in de kamers te hebben laten vergaderen (dezelfde groepen rouleerden over de verschillende kamers) – een dure en uitgebreide studie – was de conclusie: geen significante verschillen in productiviteit, communicatie en creativiteit tussen geel, blauw of rood vergaderen. Soms waren er dagen met een slechte voorzitter in de vergaderingen van een groep en dat had wel effect. Kortom, je kunt net zo goed in de kelder vergaderen, want de resultaten zijn toch gelijk.

> LEES OOK: Gezonder op kantoor met planten

Er loopt regelmatig een gorilla over de vergadertafel

We moeten nog een keertje een experiment doen waarbij mensen bij dertig graden onder nul op een spijkerbed liggen, terwijl een stroboscoop er met 10.000 lux lustig op los flitst en er een continue 100 dB ruis hoorbaar is. Er loopt dan ook regelmatig een gorilla over de tafel, want die schijnen we toch niet te zien wanneer we op iets anders focussen. Wellicht dat we dan een aantoonbaar effect kunnen waarnemen op productiviteit, creativiteit en communicatie.

Uitkomsten waren positiever dan de werkelijkheid

In een zorgvuldige analyse van de data bleek de proefleider een storend effect te hebben gehad. Om mensen mee te laten doen aan alle vragenlijsten kregen zij als beloning kleine cadeautjes, zoals pennen en gadgets. Mensen deden inderdaad mee aan het invullen van de vragenlijsten, maar de uitkomsten waren positiever dan de werkelijkheid (Bakker e.a., 2014). Daardoor kregen slechte vergaderingen toch een positieve waardering en dan wordt het moeilijk om verschillen te vinden tussen blauw en rood vergaderen.

Bewezen effecten van interieurs op interactie

Er zijn natuurlijk wel effecten van interieurs vastgesteld. Zo vond Dazkir in 2009 dat vergadertafels met glooiende (‘curvilineaire’) vormen meer positieve emoties teweegbrachten dan tafels met rechte lijnen. Bij de ronde en ovale vormen waren de kijkers ook significant ‘blijer’ en meer ‘relaxed’ dan bij andere vormen. In een oudere studie (Kinch, 1983) was al vastgesteld dat het dichter bij elkaar plaatsen van meubilair het aantal sociale interacties vergroot. Bij hoofden die meer dan 2,5 meter uit elkaar zitten, neemt het aantal interacties significant af.

Bij vergaderingen de stoelen niet te ver uit elkaar

Bij vergaderingen is het dus niet verstandig om de stoelen te ver uit elkaar te zetten. Ook in loungeomgevingen, bedoeld om de communicatie te stimuleren, is het aan te raden om de stoelen niet te ver uiteen te zetten. Bij stoelen van ongeveer 1 meter breed moet er maximaal 1,5 meter tussen zitten. Stoelen met de rug tegen elkaar leveren overigens ook significant minder interacties op, wat natuurlijk niet echt een verrassing is. Vergaderen op een spijkerbed zal dus ook echt wel een effect hebben.

Peter Vink | Hoogleraar Environmental Ergonomics aan de faculteit Industrial Design, TU Delft

 

Het_nieuwe_kantoorinrichten_75x75> TIP:
Nu verschenen: Het nieuwe boek van Peter Vink
‘Het nieuwe kantoorinrichten’ bij Vakmedianet.
Bestellen kan hier.

Bronnen

Bakker, I.C. (2014). Uncovering the secrets of a productive work environment, A journey through the impact of plants and colour (PhD dissertation, TU Delft).

Bakker, I., Voordt, D.J.M. van der, Vink, P. & Boon, J. de (2014). The use of questionnaires in colour research in real-life settings: in search of validity and methodological pitfalls. Theoretical Issues in Ergonomics Science, 15(5), 464-478.

Kinch, L.J. (1983). The effect of furniture arrangements on the social interaction of institutionalized elderly. Corvallis: Oregon State University.

Reageer op dit artikel