blog

Post-vakantiestress? Het is zo weer kerst

Gezond werken

De meeste vakanties zijn inmiddels, net als de zomer, zo’n beetje ten einde. U heeft lekker lang geluierd of actief dingen ondernomen. De datum van de eerste werkdag naderde te snel. Maar u bent uitgerust en zit boordevol nieuwe energie.

Post-vakantiestress? Het is zo weer kerst

Eerst een kop koffie en terwijl u uw vakantieverhalen deelt met uw collega’s, droomt u nog even weg. Terug naar die fijne plek of dat bijzondere moment. Een tweede kop koffie, diep inademen en dan eerst maar die meer dan honderd mails wegwerken.
Op bijna iedere beantwoorde mail komt snel een antwoord. U bent namelijk niet de enige die weer is begonnen. En de dagen rijgen zich weer langzaamaan aaneen, in het ritme dat werk heet. Op weg naar nieuwe doelen of op jacht naar het halen van lopende targets.

Dagen rijgen zich aaneen in het ritme dat werk heet

Onze ‘stofjesvoorraad’ is nog niet op orde

Het schijnt echter zo te zijn dat de hoeveelheid energie die wij hebben verzameld minder groot is of sneller wordt opgebruikt dan we denken. Ons hoofd weet dat we aan het werk moeten. Het moet! Het kan niet anders! Want de vrije dagen zijn beperkt … De rest van ons lichaam functioneert zo niet. Tijdens het werkritme maakt het kennelijk stofjes aan om klachten te onderdrukken. Tijdens de vakantie hoeft dat niet en gaat ons lichaam bij-tanken en herstellen. De aanmaak van antistoffen om met de alledaagse dingen om te gaan, komt op een laag pitje te staan. Wanneer wij weer aan de slag gaan draait de stofjesproductie’ nog niet op volle toeren en is de ‘stofjesvoorraad’ nog niet op orde.

De reserves zijn verder opgebruikt dan we dachten

De reserves zijn verder opgebruikt dan we dachten. Want het pakken van de koffers – niets vergeten, oh jawel, snel nog even op de fiets naar de winkel, eindelijk alles erin, koffer gaat niet dicht –, het huis goed afsluiten, de sleutel bij de buren, urenlange files op de snelweg en ellenlange files voor het toilet bij de Raststätte blijken toch niet zo rustgevend als we onszelf willen doen geloven. Stiekem slinkt de stofjesvoorraad. We gaan weer aan het werk, voelen ons moe, hebben pijntjes en voelen ons in de ergste gevallen echt opgebrand. Dit voorkomen is niet makkelijk, maar ook niet onmogelijk.

Vergeet niet uit te ademen, het is zo weer kerst

Maak een planning voor de eerste werkdagen

Verdeel uw energie. Maak tijd voor een planning voor de eerste dagen. Uw werk heeft misschien achterstand opgelopen, maar die is niet helemaal in één dag weg te werken. Dat verwacht ook niemand (behalve uzelf misschien?). Zet dringende zaken bovenaan uw lijstje. De rest komt later. En ga de eerste dagen ‘gewoon’ op tijd naar huis. Probeer vast te houden aan een activiteit die u op vakantie zo fijn vond : wandelen, zwemmen, lezen, … En vergeet niet uit te ademen. Het is zo weer kerst.

Edith Groenendaal | zelfstandig Arbeid- en Organisatieadviseur, trainer en coach

Reageer op dit artikel