blog

Lobbyen, of hoe een beslissing tot stand komt

Gezond werken

Eigenlijk best wel grappig hoe dingen werken. Bijvoorbeeld hoe een beslissing tot stand komt. Ik heb het dan over een belangrijke, ingrijpende beslissing. Geen alledaags dingetje.

Lobbyen, of hoe een beslissing tot stand komt

Neem nou het afschaffen van de gloeilamp. Dat is alweer een paar jaar geleden. We werden allemaal beïnvloed en aangesproken op een heel gerichte en toch gluiperige manier.

De gloeilamp moest weg, want die zette elektriciteit nog meer dan in licht om in hitte en dat had zo zijn impact op de opwarming van de aarde. Er kwam geen tegenspraak. Iedereen dacht: ‘Shit, ja natuurlijk, daar heb ik nooit over nagedacht. Ik koop gelijk van die dure vervangers, dan draag ik ook mijn steentje bij aan duurzaamheid’. En zo geschiedde.

We zijn er allemaal ingetuind, lobbyen heet dat

Alle gloeilampen de deur uit, want dat moest. Dat werd van ons verlangd. Dat we daarmee de directeur van de lampenfabriek een ultiem plezier deden en tegelijkertijd zijn portemonnee vulden, dat had niemand in de gaten. Niemand. Jaren na het grote vervangingsproces wordt duidelijk dat we genaaid zijn. Het bleek allemaal onzin. En niemand zegt daar iets van: we zijn er allemaal ingetuind. Lobbyen heet dat.

Diezelfde lobby is een hobby aan het worden

Diezelfde lobby is een hobby aan het worden, want je ziet het nu ook terug bij de antirookcampagne. Iedereen weet dat er een verslavend makend spulletje in de sigaret zit. Natuurlijk. Een heel klein ietsepietsie beetje is voldoende om te zorgen dat je steeds meer sigaretjes per dag wilt roken. Kenners trekken ten strijde. Weg met die troep. Naar de rechter, want roken maakt ziek en kost de gemeenschap klauwen vol met geld.

> LEES OOK: Rumoer rond de rookvrije werkplek

Of je stopt, of je rookt je dood, zo simpel is het

Maar nee. Niks daarvan. De onder-de-tafelpolitiek redt het ook deze keer. De samenstelling van sigaretten wordt niet aangepast. Men zegt gewoon dat er niets aan de hand is. Het is de verantwoordelijkheid van de roker: of je stopt, of je rookt je dood. Zo simpel is het. Eerst een beetje kuchen en binnen no time de laatste ademstoot. Dat simpelweg stoppen niet gaat, tja, dat is niet de schuld van de producent. Ook hier wordt de gemeenschap dus handig in het ootje genomen. En we laten het gewoon gebeuren. Ook al weten we beter. Veel beter.

Jeroen Riemeijer | HR-consultant, voormalig columnist Volkskrant Banen

 

> TIP:  Download de whitepaper Roken in de pauze

Reageer op dit artikel