blog

Moeilijk doen als het makkelijk kan

Gezond werken

We zijn vaak geneigd om moeilijk te doen waar het ook makkelijk kan. Veilig en gezond werken? Kies eens voor praktische, simpele en vaak ook nog goedkopere oplossingen.

Moeilijk doen als het makkelijk kan

Voor veel problemen passen we elektronische oplossingen toe. Waarom zo moeilijk doen als er vaak veel praktischere en simpelere oplossingen bestaan? Oplossingen die bovendien minder faalkansen in zich hebben. Ook doen bedrijven ingewikkeld onderzoek voor de diagnose van bepaalde problemen. En dat terwijl vaak allang duidelijk is hoe het eigenlijk zit. Een aantal voorbeelden.

Het zit/stabureau en de balletjes

Tegenwoordig maken we bijvoorbeeld in toenemende mate gebruik van stabureaus. Dit omdat onderkend is dat langdurig zitten ongezond is. Gedurende de dag kunnen we het (beeldscherm)werk dan afwisselend zittend en staand doen. Van belang is dan wel dat we in beide standen de werkhoogte goed instellen. Dit kan met allerlei elektronische systemen.

> LEES OOK: Staand werk blijkt net zo slecht als zittend

Maar het kan ook simpeler. Door twee balletjes op bepaalde hoogtes met een koordje aan het bureau te bevestigen, is tot op de millimeter nauwkeurig eenvoudig van de juiste zithoogte naar de juiste stahoogte te schakelen en vice versa. Dit werkt alleen bij een vaste werkplek, natuurlijk.

De zuurkast en het plastic vaantje

Een ander voorbeeld. Bij zuurkasten is voldoende luchtintredesnelheid in de raamopening van groot belang. Dit om te voorkomen dat er gevaarlijke stoffen vanuit de zuurkast naar de werkruimte kunnen komen. Daarvoor bestaan allerlei elektronische systemen met waarschuwingslampjes en drukmeters. Die zijn niet feilloos, want de detectie kan haperen, de lampjes kunnen kapot, enzovoort.

> LEES OOK: 3.000 doden per jaar door gevaarlijke stoffen

Het kan veel eenvoudiger. Met een vaantje bestaande uit een licht strookje van glasvezel of plastic aan de onderzijde van het raam. Dit vaantje moet naar binnen flapperen. Hang het vaantje in een kokertje met een schaalverdeling et voilà: een altijd goed werkende luchtsnelheidsmeter.

Gevaarlijke stoffen en de schoonmaak

Oké, nog eentje dan. Omdat het kan. Bij beoordelingen van de blootstelling aan gevaarlijke stoffen doen we veel ingewikkelde metingen. We besteden daar tijd, energie en geld aan, terwijl de diagnose in veel situaties allang duidelijk is. Veel slimmer is het om te investeren in maatregelen om de blootstelling terug te dringen. Veel bedrijven passen ethanol toe voor het desinfecteren van werkvlakken. Dat geeft vervolgens allerlei problemen door mogelijk blootstelling aan ethanoldampen. Dat moeten we vanwege de kankerverwekkende eigenschappen dan weer voorkomen.

> LEES OOK: Is meten echt weten?

In veel gevallen is desinfectie helemaal niet nodig en volstaat het die oppervlakken huishoudelijk te reinigen. Dat is nog effectiever ook: we nemen de verontreiniging (en dus de voedingsbodem) weg, waardoor bacteriegroei daarna minder gemakkelijk kan optreden.

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Mooi hè, de kracht van de eenvoud? We moeten van het idee af dat een oplossing alleen maar goed is als die gecompliceerde technieken bevat en duur is. Of als er eerst zeer grondig onderzoek naar is gedaan. Want het tegendeel is vaak het geval.

Waarom zouden we eigenlijk zo moeilijk doen als het ook gemakkelijk kan? Nou, omdat makkelijk denken voor veel mensen moeilijker is dan je denkt.

Wim van Alphen | PHOV

 

> TIP: kom naar het congres Risicomanagement

Reageer op dit artikel