blog

Doen we nog een bakkie?

Gezond werken

In Californië voorzien ze koffiebekers voortaan van waarschuwingsstickers: dit product is kankerverwekkend. Ik had even wat gemist. Is koffie kankerverwekkend? Dat blijkt de grote vraag.

Doen we nog een bakkie?

Alle partijen zijn het erover eens dat er acrylamide in koffie zit. Deze stof ontstaat tijdens het branden van de bonen en pruttelt daarna gezellig je kopje in. Het eten ervan verhoogt de kans op het krijgen van kanker. Ook daarover is nog consensus. Maar dan komt het discussiepunt.

De Amerikaanse koffiefabrikanten stellen dat er in de uiteindelijke koffie zo weinig acrylamide zit dat de koffie zelf niet meer kankerverwekkend is. Maar de rechter in Californië oordeelde anders: dat weten we niet zeker en daarom moet er een waarschuwing op de bekers komen. Ik ben benieuwd of dat alleen geldt voor to go-bekers of ook voor porseleinen kopjes.

Nederlandse Voedingscentrum: max 4 kopjes per dag

Het Nederlandse Voedingscentrum geeft aan dat het drinken van koffie past in een gezond voedingspatroon. Zij adviseren om het bij maximaal vier kopjes (filterkoffie) per dag te houden. Vooral omdat je anders te veel cafeïne binnenkrijgt. Vier kopjes. Gisteren vroeg de dame bij Starbucks welk formaat beker ik wilde. Normaal? Ze wees daarbij op een beker waar een goudvis heel comfortabel in kan leven. Zou dat als één kopje tellen?

> LEES OOK het standpunt van KWF kankerbestrijding over acrylamide

Acrylamide zit niet alleen in koffie, ook in frituur

Het Voedingscentrum vertelt trouwens ook nog dat acrylamide ontstaat als je zetmeelrijke producten verwarmt boven 120˚Celsius. Het zit dus niet alleen in koffie, maar ook in dingen als sigaretten en gefrituurde producten. En in – deze noemen ze in de Verenigde Staten vast niet – ontbijtkoek en pepernoten. Afhankelijk van je eetgewoontes kun je dus best wat van de stof binnen krijgen. Het advies is dan ook: zo min mogelijk frituur, bak vlees en tosti’s lichtbruin in plaats van zwart en eet alles met mate.

Werknemers ademen dampvormige acrylamide in

Acrylamide kan ook via inademen en via de huid het lichaam in komen. Dat is niet zo relevant voor consumenten (tenzij je erg veel koffie knoeit), maar wel voor werknemers. Het speelt in de bouw (tunnelbouw en rioolreparatie) en ook bij de koffie- en voedselproductie. Tijdens warme processen, zoals het branden van koffie en het frituren van producten, komt dampvormige acrylamide in de lucht. Dit kunnen werknemers vervolgens inademen. De uiteindelijke inname kan voor werknemers veel hoger zijn dan voor consumenten.

> LEES OOK: Knap benauwd van kop koffie

Bronaanpak: haal die stof er gewoon uit

Wat mij betreft zou het dan ook een goed idee zijn als de koffiefabrikanten het voorbeeld van de chipsfabrikanten volgen. De chipsfabrikanten hebben ervoor gezorgd dat er geen acrylamide meer in hun producten voorkomt. Bronaanpak dus. Beter voor de consument, ook beter voor de werknemers. De motivatie van de chipsfabrikanten was trouwens wel wat sneu. Zij haalden de stof uit het product omdat ze geen kankerwaarschuwing op hun verpakking wilden. Soms voel ik me zo naïef. Ik hoop altijd dat de motivatie is: we willen niet dat mensen ziek worden van onze producten.

Tja. Ik neem nog een kopje koffie. Mijn derde van vandaag. Voor de zekerheid maak ik er een Haags bakkie van.

Tamara Onos | arbeidshygiënist bij Auxilium HSE. Blogt over de pracht en problemen van werk op www.tamaraonos.nl.

 

Reageer op dit artikel