blog

De arbeidshygiënist, de Baantjer van de arbowereld

Gezond werken

Wat een vreemde functiebeschrijving heeft u, zei een nieuwe klant terwijl hij mij vragend aankeek. Ik ben arbeidshygiënist. MKB Nederland typeerde de arbeidshygiënist ooit als: “Een arbeidshygiënist is iemand die met veel moeilijke woorden het probleem beschrijft dat we allemaal allang kenden”.

De arbeidshygiënist, de Baantjer van de arbowereld

Gaat deze stelling (alleen) op voor arbeidshygiënisten? Lijkt me niet. Trouwens, arbeidshygiëne is een prachtig vak, want praktisch en oplossingsgericht. Een arbeidshygiënist beoordeelt de risico’s bij het werk, geeft praktische adviezen om de gezondheid en veiligheid van werknemers te beschermen eb adviseert de over arbo wet- en regelgeving.

Hygiëne: gezondheid behouden, ziekte voorkomen

Waarom hygiëne? Dat zit zo. Het woord hygiëne is afkomstig van de Griekse godin van gezondheid Hygeia. Zij was de dochter van Asklepios en de zus van Panacea. Terwijl vader en zus zich bezighielden met de behandeling van ziektes, zorgde Hygeia voor het behoud van de goede gezondheid en het voorkomen van ziekte. Precies zoals de arbeidshygiënist dat nu doet.

> LEES OOK: Zien, voelen, meten en begrijpen

Het werk van een arbeidshygiënist in de praktijk

Aan de hand van een casus laat ik hier zien hoe een arbeidshygiënist in de praktijk werkt.

Gezondheidsklachten en een vieze lucht

In een verkoopkantoor met twee kantoorruimten hadden de medewerkers last van hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en oogklachten. Bovendien hing er een vieze lucht in het kantoor. De omschrijving van die stank varieerde van “verbrand rubber” tot “rioollucht” en “lijkgeur”. Inspecties door het bedrijf zelf leverden één dode muis op boven het systeemplafond en spotjes in het systeemplafond die te heet werden. Daarop werd de muis weggehaald en de verlichting uitgeschakeld.

> LEES OOK: Astma door rioolwerk?

Werkplekonderzoek: loeren en ouwehoeren

De klachten namen niet af. Daarom sprak ik met de klant af om langs te komen voor een werkplekonderzoek. Zo’n werkplekonderzoek is vooral loeren en ouwehoeren.

Opvallend in deze kantoren was de grote hoeveelheid plafondspotjes. Ook opvallend is de kleine ruimte tussen systeemplafond en dak. Daardoor werd het erg warm onder het platte dak en op de werkplek zelf. Op het dak was verder niets bijzonders te zien. Wel verdacht was de afvoer voor het hemelwater die tussen dak en systeemplafond doorliep. Op deze plaats was de stankoverlast ook het ergst.

Bij 30°C gedijen schimmels heel goed

De afvoerbuis was grotendeels geïsoleerd met steenwol tegen condensvorming. Grotendeels, op het eerste stuk van de afvoerbuis na. Daar had het isolatiemateriaal geen dampfolie en was het niet meer geel, maar zwartig. Uit metingen bleek dat de temperatuur in de ruimte onder werktijd zo’n 25°C was. Maar na werktijd – wanneer de airco was uitgeschakeld – liep die snel op tot 30°C. En 30°C is een temperatuur waarbij schimmels heel goed gedijen.

> LEES OOK: Bang voor bacteriën? Boek geen vliegvakantie

Isolatiemateriaal weg, buis isoleren; case closed

En gedijen, dat deden ze! Want het isolatiemateriaal was nat geworden door de lekkage en de condensvorming. En bleek vol te zitten met schimmels. Het isolatiemateriaal weghalen en de buis opnieuw isoleren (maar dan goed) was dus de oplossing van het probleem. Case closed.

Eigenlijk ben ik als arbeidshygiënist dus de ‘arbo scene investigator’. Of op z’n Hollands: de Baantjer van de arbowereld.

Wendel Post (met pee-oo-es-tee :-)) | arbeidshygiënist bij Arbo Unie

 

> TIP: het praktische boek ‘Beroepsziekten voorkomen‘ met casuïstiek

Reageer op dit artikel