blog

Beroepsziekten, een rondje van de zaak

Gezond werken

Zitten is het nieuwe roken, las ik laatst. Het klinkt nogal heftig om langdurig zitten te vergelijken met roken. Maar meerdere onderzoeken geven negatieve gezondheidseffecten aan van te lang en te veel zitten.

Beroepsziekten, een rondje van de zaak

Zo meldt een onderzoeker van het VU medisch centrum dat mensen die dagelijks 8 tot 11 uur zitten 15 procent meer kans hebben om binnen 3 jaar te overlijden dan mensen die minder dan 4 uur per dag zitten. Volgens de site www.minder-zitten.nl – ja, die bestaat – van het Diabetes Fonds, is Nederland Europees kampioen zitten.

Ongeveer één op de drie Nederlanders zit meer dan 7,5 uur per dag. Kortom: we hebben er mogelijk een nieuwe beroepsziekte bij, die ook nog eens fataal zou kunnen zijn. Een soort rondje van de zaak, eigenlijk.

> LEES OOK: De zonnige kant van zitten

Ziektes door het werk zo oud als Romeinse riolen

Ziektes veroorzaakt door het werk zijn al zo oud als het werk zelf. Zo hadden de Romeinen in hun hele rijk openbare toiletten en baden van stralend wit marmer. Aangesloten op een riool waarvan de afvoeren vaak waren verstopt. Met als gevolg dat de vloeren nat waren van overstromend water en urine. Het openmaken van een verstopte riool was zeer risicovol en werd dan ook opgedragen aan slaven of strafgevangenen. Die daardoor minder kans hadden op een lang leven.

Een onderzoek naar de gezondheid van de rioolwerkers in de Parijse riolen rond 1900 wijst dit ook uit. Een derde van hen stierf binnen tien jaar. Ook wel direct, door het soms spontaan vrijkomend zwavelwaterstofgas. Dat stond bekend als een ‘coup de plomb’. Vrij fataal dus.

> LEES OOK: Drie doden bij drama in mestsilo

Muisarm, mop-arm, wringpols, monkey shoulder

Sinds de komst van de computer zijn we bekend met de muisarm als beroepsziekte. Minder bekend zijn de mop-arm en de wringpols. Zij worden gezien als een nieuwe vorm van RSI. Doordat schoonmakers steeds op eenzelfde manier met hun mop de vloeren boenen, krijgen ze last van stijfheid en pijn in hun polsen en armen. De omvang van het probleem is niet bekend.

> LEES OOK: Tablet-nek, iPad-schouder, WhatsApp-vinger?

Dat geldt ook voor de Monkey Shoulder. Een aandoening die vooral in Schotland voorkwam. Vroeger keerde men bij whiskydestilleerderijen op de moutvloer het geëeste graan met de hand. Ook wel ellenbogenstoom genoemd. Dat gebeurde om de zes uur met een brede houten schep. Dit was zwaar werk en de mannen hadden regelmatig last van spierblessures aan de schouder door het draaien. Deze blessure werd aangeduid als een ‘Monkey Shoulder’. Voor de liefhebber: de blend met die naam is een prima whisky.

Rondje van de zaak en voor de zaak tegen beroepsziektes

Maar er bestaan ook minder bedreigende beroepsziekten. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de deukdijen, die medici met de Latijnse naam Lipoatrophia Semicircularis aanduiden. Die ontstaan door continue aanraking met elektrisch geladen stalen bureaus. Volgens de geleerden komt het euvel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De aandoening is niet levensbedreigend of hinderlijk, maar redelijk ontsierend.

> LEES OOK: Meldingen van beroepsziekten in 2017 in beeld

Het is vooral een cosmetisch probleem en zeker geen lichamelijke kwaal die beperkingen oplevert: je kunt er zelfs gewoon mee sporten. Het komt veel voor bij mensen die zittend werk verrichten. Waarmee we weer terug zijn bij het nieuwe roken. Daar ben ik gelukkig al lang geleden mee gestopt. Maar ik denk dat het nu wel tijd wordt om een rondje te gaan lopen. Een rondje van de zaak en voor de zaak.

Auteur: Rob Poort | Bureaupoort.nl

 

> TIP: Het boek ‘Beroepsziekten voorkomen’: praktijkaanpakken met casuïstiek

Een beroepsziekte is het nieuwe rondje van de zaak

Reageer op dit artikel