blog

Werken voor een app

Gezond werken

Botsende Uber-chauffeurs, maaltijdbezorgers die naar de rechter stappen … Het zijn allemaal signalen dat als gevolg van robotisering en platformisering de arbeidsmarkt drastisch aan het veranderen is. Heeft werken voor een app de toekomst?

Werken voor een app

Natuurlijk, de platformeconomie met haar apps maakt ons leven makkelijker. Dankzij PostNL hoeven we niet meer naar de winkel. Uber brengt ons vanaf elke hoek van de straat veilig thuis. Deliveroo en UberEAT bezorgen onze maaltijden. En Werkspot, Roamler, Helpling en Temper leveren snel personeel. Zonder werkgeversrisico’s, soms aangestuurd door een app.

Werken voor een app kan nooit prettig zijn

Stiekem zegt ons geweten dat het als zelfstandige werken voor een app niet zo prettig moet zijn. Dat we deze diensten dus eigenlijk niet zouden moeten gebruiken. Maar ja, “you can’t row against the market” hoorde ik eens iemand in slecht Engels beweren. En het moet gezegd: je hebt voor dit soort werk soms niet heel veel opleiding nodig. Het werk als zelfstandige is ook financieel aantrekkelijk. Want je hebt geen verplichte verzekeringen en betaalt minder belasting. Zeker zolang je weinig risico loopt, gezond bent en er werk in overvloed is, toch geen enkel punt?

> LEES OOK: Wat de platformeconomie doet met veilig werk

Wel lekker makkelijk maar weinig zekerheid

Bovendien is het lekker makkelijk. Het platform regelt alles voor je en je hoeft zelf geen klussen te zoeken. Maar we weten óók dat je als zzp’er geen sociale zekerheden, verzekeringen, onderhandelingsmacht en pensioen, laat staan een kans op een (glanzende) carrière hebt. Mensen zonder arbeidscontract hebben geen vast inkomen en geen vaste werktijden. Bij ziekte krijgen ze niet doorbetaald, voor ongevallen zijn ze vaak niet verzekerd.

> LEES OOK: Zzp’ers in de bouw steeds vaker zonder AOV

Wat nu? Gaan we naar ons geweten luisteren?

Wat nu? Gaan we naar ons geweten luisteren en niet meer appen met dit soort bedrijven? Daarvoor lijken ze inmiddels een te groot onderdeel van ons dagelijks bestaan. Natuurlijk, het maakt uit of het gaat om studenten met een bijbaan of om fulltimers. Maar de overheid wil wel regels stellen. Al was het alleen maar omdat de appwerkers concurrenten zijn voor ‘gewone’ werknemers en uiteindelijk ook daardoor minder belastingcenten in het laatje brengen.

Platformeconomie: commissie-Borstlap en SER

Het kabinet wil eigenlijk minimumtarieven invoeren: wie als zzp’er maximaal 15-18 euro verdient, vergelijkbaar met het minimumloon, wordt automatisch als schijnzelfstandige gezien en moet in dienst worden genomen. Het is de vraag of dit kan. Het wachten is op de commissie-Borstlap, die uiterlijk 1 november adviseert over regels voor ‘het werk van de toekomst’. Ook de SER adviseert over de platformeconomie.

Afijn. In Vakblad Arbo 1/2 leest u dat u als opdrachtgever met de inhuur van een zzp’er toch al snel verantwoordelijk bent voor de arbeidsomstandigheden van deze persoon. Dus waar wachten we nog op?

Jacqueline Joosten | hoofdredacteur Vakblad Arbo

Reageer op dit artikel