blog

Bent u ook lekker duurzaam bezig?

Gezond werken

Als kind wilde ik ontdekkingsreiziger worden. Een eerzaam beroep met vaak slechte arbeidsomstandigheden en geen cao of leaseauto, maar wel volop avontuur en afwisseling. Een gebrek aan vacatures en onontdekte gebieden en de verleidingen van de burgerlijkheid stonden mijn ambities in de weg.

Bent u ook lekker duurzaam bezig?

Wel rijd ik nu in een hele stoere SUV en zelfs op een soort Dakar Rally-motor. Op zondagen rijd ik daarmee het avontuur tegemoet, de route natuurlijk wel van tevoren in de navigatie gezet en voor één uur thuis. Want dan moet ik met mijn vrouw naar mijn schoonouders.

 

Ontdekken dat er niets meer te ontdekken valt

Toch heb ik in de loop der jaren wel gereisd en ook wel wat ontdekt. Het belangrijkste dat ik heb ontdekt is dat iedereen wil reizen en ontdekken en er daarom niets meer te ontdekken is. Reizen zijn dan ook vooral bedoeld om te verifiëren of dat wat je op tv of in de folder hebt gezien er in het echt ook zo uitziet. En om dat vervolgens te delen op social media, zodat anderen er vervolgens ook naartoe willen.

Je moet wel opschieten, want al dat reizen en ontdekken is zodanig slecht voor het milieu dat er straks helemaal niets meer te zien is. Het voordeel is wel dat er ook weer heel nieuwe bestemmingen en ontdekkingen ontstaan. Hiermee kun je je ook profileren als een geëngageerde reiziger, duurzaam bezig en begaan met de aarde en het klimaat.

> LEES OOK: Duurzame tips voor ondernemers met lef

Op een verjaardag serveer je daarom natuurlijk vegetarische hapjes, héél duurzaam. En vertel je op ernstige toon over hoe je met eigen ogen de smeltende ijskappen bent gaan bekijken.

Op een eco-cruise heel duurzaam de plastic soup bekijken

Zelf ben ik in de Stille Oceaan de plastic soup gaan bekijken. Ik heb hiertoe een duurzame eco-cruise geboekt. De organisator ervan compenseert de uitstoot van een paar duizend ton zware stookolie met het aanplanten van een boom. Je kunt die plastic soup natuurlijk ook bekijken bij elke Nederlandse afrit van de snelweg. Maar dat geeft wel minder mooie plaatjes op Instagram.

Ik kan u nu wel vertellen dat het er echt is, al dat plastic. En dat het ook echt heel erg is. Daarom heb ik besloten om er wat aan te gaan doen.

Mijn adviesrapport bevat enkele belangrijke aanbevelingen

In het dagelijks leven werk ik in de industrie. Daar gebruiken we nog steeds handschoenen, oordopjes en jassen van plastic en andere kunststoffen.

> LEES OOK: Duidelijkheid over duurzaamheid bij handschoenen

Voor mijn directie heb ik nu een adviesrapport geschreven waarvan ik graag de belangrijkste aanbevelingen met u deel. Ten eerste: gooi oude handschoenen en oordoppen niet in de Stille Oceaan. Verder kunnen we beter persoonlijke beschermingsmiddelen aanschaffen van karton, leer en hout. Afkomstig van ons eigen duurzame bosje achter de vatenopslag en van een eigen biologische koe.

> LEES OOK: NEN-ISO 20400 voor duurzame inkopen

En ten slotte: serveer de soep in de kantine in afgedankte veiligheidshelmen. Dan voelen alle medewerkers zich ook echt betrokken bij een bedrijf dat echt duurzaam is.

Auteur | Joris

Reageer op dit artikel