blog

Voor hen die vielen bij Tower Bridge

Gezond werken

4100 mensen per jaar sterven aan een beroepsziekte. Jaarlijks overlijden 70 mensen door een arbeidsongeval. Eigenlijk was ik op vakantie, maar linksom of rechtsom komt mijn hoofd altijd weer uit op mijn werk.

Voor hen die vielen bij Tower Bridge

Samen met mijn middelste was ik een paar dagen in Londen en de Tower Bridge was favoriet. We wandelden eroverheen, voeren er onderdoor, passeerden hem per taxi en bus. Uiteindelijk konden we er niet meer omheen: tijd om het ding van binnen te zien. We sloten aan bij de lange rij toeristen. En het was het wachten waard.

Bordje met 10 bouwvakkers die stierven bij de bouw

Een lift bracht ons bij de overdekte loopbruggen die de toppen van beide torens verbinden. Hoog boven het wegdek, midden tussen de twee torens, waar het uitzicht over Londen op zijn mooist is, stond een bordje: ’10 men died during its making’. Er omheen foto’s van mannen met verweerde koppen die zonder enige vorm van valbeveiliging bovenop kolommen en pijlers aan het werk waren. Minstens 80 meter boven het groene, onverbiddelijke oppervlak van de Theems.

> LEES OOK: Soms is te kort dus wel een probleem

Je kon je hun dood erg makkelijk voorstellen. En door de beelden van deze vriendelijk ogende, vrolijke bouwvakkers ook de gezinnen, familie en vrienden die de tien slachtoffers naar alle waarschijnlijkheid achter hebben gelaten. Indrukwekkend.

Geen bordje met schilders die een beroepsziekte kregen

Even verderop vertelde een informatiezuil dat het 125 jaar oude pronkstuk zeven keer is geschilderd, waarbij per keer 20.000 liter verf nodig was. De bijbehorende beelden van schilders die lood-, cadmium- en chroomhoudende verf op het staal smeerden en van stralers die oude verflagen verwijderden ontstonden als vanzelf op mijn netvlies, maar waren niet terug te vinden in de expositie.

> LEES OOK: Treinen schuren met chroom-6, je uitkering of je leven

Hoopvol zocht ik naar een bordje, maar nee, natuurlijk niet: geen cijfers over het aantal bouwvakkers dat een beroepsziekte had gekregen na het werken aan deze brug.

Beroepsziekten: relatie blootstelling-ziekte gecompliceerd

Dat is het jammere van beroepsziekten. De relatie tussen blootstelling en ziekte is gecompliceerd. Als de man die de Tower Bridge schilderde een beroepsziekte krijgt, gebeurt dat hoogstwaarschijnlijk lang nadat hij op de steigers stond. Het is dan lastig te bepalen of zijn ziekte is toe te schrijven aan zijn werk, zijn genetische aanleg, zijn rookverslaving of aan heel wat anders. En als werk de boosdoener was, dan kunnen we natuurlijk niet alleen de Tower Bridge de schuld geven. Hij schilderde nog wel meer kunstwerken.

> LEES OOK: Ziek door het werk? Bewijs het maar

De foto’s van de blozende mannen op grote hoogte naast de korte melding van het aantal gevallenen, geeft onweerlegbaar oorzaak en gevolg weer. Daar snapt iedereen het probleem. Het zou heel goed kunnen dat er meer mensen zijn overleden door de verfdampen en het stof van oude verflagen, maar dat weten we niet. We kunnen het niet zichtbaar maken en dus voelen we het probleem veel minder.

Epidemiologisch onderzoek (oud-)bouwvakkers Tower Bridge

Ik pleit voor een epidemiologisch onderzoek onder alle (oud-)bouwvakkers van de Tower Bridge. Welke ziektes hadden ze, hoe gingen zij dood, wat voor werk hebben ze gedaan en wat was de rol van de brug? Ja, ja, ik weet het. Door de Brexit is dit helemaal niet haalbaar.

Maar misschien lukt het wel in eigen land. Bordjes naast de Merwedebrug, Waalbrug, Noordzuidlijn, Neeltje Jans: hoeveel mensen zijn er overleden door bouw en onderhoud? Met wellicht een lijstje van opdrachtgevers erbij? Misschien krijgen we dan meer gevoel van urgentie.

Londen was geweldig trouwens.

Tamara Onos | arbeidshygiënist bij Auxilium HSE. Blogt over de pracht en problemen van werk op www.tamaraonos.nl.

 

> TIP: Tamara Onos geeft de workshop ‘Who-dunnit, een moordspel als alternatieve toolboxmeeting’ op het Landelijk Arbo Congres.

Voor hen die vielen bij Tower Bridge

Reageer op dit artikel