blog

Winkelen voor betere werkomstandigheden

Gezond werken

U herkent het wellicht. De bel gaat en daar is PostNL, DHL of UPS met uw pakket. Lekker besteld vanuit uw stoel en veelal meteen de volgende dag geleverd – overigens vaak zonder dat u dat expliciet heeft aangegeven.

Winkelen voor betere werkomstandigheden

Gestrest staat de chauffeur bij u voor de deur omdat hij nergens kon parkeren. Zijn auto staat midden op de weg. Rennend gaat hij terug naar zijn knipperende busje, anders lopen zijn time slots in de war. Even later is uw pakketje ook zo weer retour gestuurd of opgehaald. Want de inhoud bleek toch net iets anders dan u had gedacht. Volgende keer beter!

Achter onze thuispakketjes: laag loon en flexibele contracten

Wat we ons te weinig realiseren is dat er achter deze ‘thuispakketjes’ en next-day-deliveries een wereld schuilgaat van mensen met niet al te rooskleurige werkomstandigheden. Ze krijgen slecht betaald en hebben een flexibel contract. De veelal buitenlandse orderpickers en verpakkers in het distributiecentrum werken regelmatig in de nachtelijke uurtjes onder hoge werkdruk. Want zo’n 52 procent van de online bestellingen wordt door u en mij tussen zes uur ’s avonds en twaalf uur ’s nachts geplaatst.

> LEES OOK: Wat de platformeconomie doet met veilig werk

Om maar te zwijgen van de fysieke belasting die met dit werk gepaard gaat. Natuurlijk zijn er mobiele robots die wel vijfhonderd items per uur kunnen picken. Maar die zijn lang niet overal te vinden. En het exoskelet dat een tijdje geleden zo’n opmerkelijke verschijning was, wordt in de praktijk nog niet veel toegepast.

> LEES OOK: Tillen als Superman, met een robot

10 procent flexwerkers kampt met slechte werkomstandigheden

Volgens de Inspectie SZW zijn er wel 878.000 flexibele werknemers en zzp’ers in ons land die te maken hebben met dit soort werkomstandigheden. Het gaat naar schatting om maar liefst 10 procent van alle werkenden, valt te lezen in het rapport ‘Staat van eerlijk werk 2019’. En dit aantal groeit nog steeds. Ook is er sprake van onvoldoende inkomen in deze groep. Ik hoorde laatst dat de loonkosten voor bijvoorbeeld nachtwerkers in ons land lager liggen dan in België.

Er zijn bovendien allerlei (inter)nationale malafide verdienmodellen die valse concurrentie veroorzaken voor werkgevers die hun werknemers wel goed behandelen. Daar klopt iets niet.

> LEES OOK: Groeiende welvaart, maar meer oneerlijk werk

Feestdagen? Neem een middag vrij om ouderwets te winkelen

Kunt u hier als professional iets aan doen? In ieder geval wel als u werkt in een branche waarin dit soort praktijken voorkomt, zoals de logistiek, de bouw of de landbouw.
Maar met de feestdagen in aantocht moeten wij ons vanaf de bank toch allemaal eens achter de oren krabben. En zelfs misschien tegen die tijd een middagje vrij nemen om te gaan winkelen, in plaats van te bestellen vanuit onze stoel? Dat lijkt voor iedereen toch echt beter!

Jacqueline Joosten | hoofdredacteur Vakblad Arbo

Reageer op dit artikel