nieuws

BMW: burn-out voorkomen met recht op onbereikbaarheid

Gezond werken

Werknemers van BMW hoeven buiten werktijd geen telefoontjes of mails van hun leidinggevende meer te beantwoorden. De autofabrikant wil zo voorkomen dat werknemers een burn-out oplopen.

Dat meldt  NRC op basis van berichtgeving in Der Spiegel.

Niet bereikbaar

Werknemers krijgen compensatie als ze in hun vrije tijd toch werken door zakelijke mails of werkgerelateerde telefoongesprekken. Ze moeten zelf met hun manager afspreken wanneer ze niet bereikbaar zijn.

Werkstress

Het recht op onbereikbaar zijn, is al langer een wens van de Duitse vakbonden, schrijft NRC. Uit onderzoek zou blijken dat 64 procent van de Duitse werknemers op zaterdag werkt, en 38 procent op zon- en feestdagen. Mede door werkstress kampt Duitsland met een hoog percentage ziekteverzuim, waarvoor de collectieve rekening maar liefst zes miljard euro bedraagt.

Volkswagen

Eerder al gaf Volkswagen zijn werknemers het recht om de telefoon ’s avonds uit te zetten. Bedrijfsmail wordt ’s avonds en ’s nachts door de servers tegen gehouden zodat deze niet op de Blackberry te lezen is.

Reageer op dit artikel