nieuws

Tips voor het winnen van een gouden medaille

Gezond werken

Gezond en veilig werken heeft veel overeenkomsten met het winnen van gouden medailles met topsport. Beiden vragen training, inzet en een lange adem, zegt Marc de Vries, adviseur/trainer en mede-eigenaar van Buro voor Fysieke Arbeid (BvFA).

Zou Sven Kramer Ajax aan een overwinning kunnen helpen? Kan Cristiano Ronaldo winnen op de tien kilometer schaatsen? Verschillende sporten vragen om verschillende talenten en trainingen. Hetzelfde geld voor werk, zegt De Vries. Iedere werkplek en functie is weer anders en vereist een andere aanpak van risicobeheersing.

Blessure

Geen sporter wil een blessure, net zo min als een werknemer ziek of gewond wil raken door zijn werk. Maar als je een werknemer vraagt waarom zijn rug pijn doet of zijn knieen kraken, dan ligt het nooit aan het werk, weet De Vries uit ervaring. “Ze hebben te hard gesport of in de tuin gewerkt. Vaak zit daar ook stoerheid bij, ze willen in de groep niet toegeven dat het werk zwaar valt. Spreek je ze een op een, dan geven ze wel toe dat ze er last van hebben.”

Analyse

Het is daarom belangrijk om een goede analyse te maken van het werk. Dat kan de preventiemedewerker doen, maar alleen als hij het werk echt kent. “Als je nooit zelf gesjouwd hebt in het magazijn, ken je het werk niet. Dan denk je misschien: ‘Het valt wel mee om zo’n doosje te verplaatsen.’ Maar de mensen in het magazijn werken elke dag de hele dag met zware lasten. Het omgekeerde geldt net zo goed: wie niet de hele dag achter de computer zit, kan zich niet voorstellen dat het werken met een muis tot klachten kan leiden. Het is dus de taak van de preventiemedewerker om ervoor te zorgen dat de analyse goed wordt uitgevoerd door iemand die echt kan zien welke taken mensen veel uitvoeren, wanneer er piekbelasting is en welke repeterende handelingen er zijn.”

Het management heeft er volgens De Vries alle belang bij dat er kritisch naar het werk wordt gekeken. “Elke medewerker die zijn werk makkelijker kan doen, zal zijn werk leuker vinden en productiever zijn.”

Voorbereiding

Fysieke belasting zit hem volgens De Vries niet altijd in het werk zelf, maar ook in de voorbereiding. “Er zijn orderafhandelaars die elk doosje vijf keer in handen hebben, anderen zetten het direct op de goede plaats. Vaak zit de oplossing in eerst denken en dan doen.”

De kern van veilig en gezond werken zit altijd in gedrag, en wie denkt dat met een simpele training te kunnen verhelpen vergist zich. Gedragsverandering is zaak van lange adem. “Mensen gaan van een poster niet beter tillen. Je moet het vergelijken met sport. Om beter te worden moet je trainen. Het kost tijd, moeite en energie, maar het levert veel op. Dat kan alleen als je draagvlak hebt. Je moet mensen erbij betrekken en het samen doen. Als de leidinggevende het laat lopen, vergeten de mensen ook wat ze hebben geleerd. Je moet blijven herhalen.”

Hoe lang een verandertraject duurt, hangt af van de omvang van de organisatie. De Vries: “Als je een klein bedrijf met tien mensen hebt, duurt het niet zo lang. Maar in een groot magazijn waar meer dan honderd mensen werken, duurt het langer. Je kunt ook niet zomaar het werk stil leggen om iedereen tegelijk een nieuwe techniek aan te leren. Productiviteit is ook belangrijk.”

Winst

Directies kun je overtuigen van nut en noodzaak van gezond werken door te wijzen op kosten en baten. Verzuim en personeelsverloop zijn duur en gezonde mensen zijn productiever. De Vries: “Voor elke euro die je in mensen investeert, krijg je er twee terug.” stelt De Vries. Maar medewerkers moet je op een andere manier laten zien welke winst zij kunnen boeken. “Met verkeerde technieken kun je best orders verzamelen en dus je werk goed doen. En je kunt ook niet zeggen: ‘Over tien jaar kun je dit niet meer’. Dat weet je niet. Maar je kunt wel laten zien dat als ze betere technieken gebruiken, ze minder moe zijn, meer energie hebben en meer dingen kunnen doen, ook in hun vrije tijd.”

Bedrijven werken tegenwoordig steeds vaker met een schil van flexibele medewerkers. De Vries vindt niet dat dit een reden is om dan niet te investeren in gezonde werkgewoontes. “Flexkrachten hebben ook een werkgever, dat is het uitzendbureau. Maar veel bedrijven die werken met uitzendkrachten nemen deze mensen gewoon mee in de training. Want als zij uitvallen, komt er iemand anders die het werk weer helemaal opnieuw moet aanleren.”

Reageer op dit artikel