nieuws

Lawaai nekt productiviteit

Gezond werken

Er is veel rumoer op de werkvloer. Kantoorwerkers hebben flink te lijden van lawaai door luidruchtige collega’s en slechte akoestiek.

Lawaai nekt productiviteit

Onderzoek in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland toont aan dat herrie op kantoor medewerkers flink hindert. En bovendien de kwaliteit van hun werk stevig ondermijnt (Groot-Brittannië 89,9 procent, Duitsland 96,5 procent en Frankrijk 93,5 procent). Uit de resultaten blijkt dat beperking van geluidsoverlast en behoud van de concentratie op kantoor steeds grotere opgaven worden.

Rumoer

De productiviteit van medewerkers lijdt onder rumoer. Kantoorpersoneel in alle drie de landen noemde afname van hun productiviteit als een van de effecten van lawaai. Volgens hen zouden zij meer werk gedaan krijgen in een minder lawaaiige omgeving.

Klachten

Storende geluiden in de kantoortuin leiden tot stress en lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn en migraine. Beide werden in de drie landen genoemd als belangrijkste klachten van geluidsoverlast op het werk. Driekwart van de ondervraagde medewerkers zegt dat hun bedrijf niets doet aan de geluidsoverlast. Was er wel actie, dan had die geen effect.

Het Nieuwe Werken

De helft van de respondenten geeft aan dat ze nog steeds vijf dagen per week op kantoor werken (Groot-Brittannië 47,7 procent, Duitsland 51,4 procent, Frankrijk 51,3 procent). Maar Het Nieuwe Werken wint aan populariteit. De kantoortuin is de nieuwe norm aan het worden. Daarmee neemt het lawaai op kantoor alleen maar toe als daar geen maatregelen tegenover staan.

Telefoneren

Een slechte akoestiek draagt bij aan een lawaaierige omgeving. Uit het onderzoek blijkt ook dat kantoorwerkers telefoongesprekken de lastigste klus vinden in een omgeving met veel geluid (Groot-Brittannië 63 procent, Duitsland 51 procent en Frankrijk 59,8 procent).

> TIP: Snel naar betrouwbare antwoorden? Registreer u gratis bij de Arbo Vakbase.

Reageer op dit artikel