nieuws

Gezond werken met de tablet

Gezond werken

De tablet is de gadget-fase allang ontgroeid. In steeds meer organisaties werken medewerkers met dit handzame apparaat. Want de tablet heeft veel voordelen. Langdurig werken met de tablet is echter niet altijd comfortabel en kan op langere termijn ook voor klachten zorgen. Hoe kun je toch gezond werken met de tablet?

Voordelen

Het belangrijkste voordeel van de tablet is natuurlijk dat het handig is om overal mee naartoe te nemen. Zeker wanneer flexibele medewerkers toegang willen hebben tot informatie op wisselende kantoorplekken of veel onderweg werken, biedt dit apparaat uitkomst. Het is lichtgewicht en je kunt in een handomdraai aan de slag. Handig om e-mails te beantwoorden, documenten door te lezen of te surfen op internet. Nu de specificaties van de tablet ook steeds verder verbeteren en zelfs in de buurt komen van die van een notebook, is het ook steeds aantrekkelijker om er documenten op uit te werken. Dit betekent dat medewerkers de tablet niet meer alleen tussendoor gebruiken voor korte aantekeningen, maar dat zij er ook vaker langdurig op werken.

(On)gezond gebruik

Er zit ook een keerzijde aan het veelvuldig gebruik van de tablet in organisaties. Het schrijven van teksten en documenten is vergelijkbaar met werkzaamheden die men gewend is om op de computer te doen. En net als een laptop is een tablet niet geschikt om langdurig mee te werken zonder hulpmiddelen. Zoals onderstaande afbeelding toont, zorgt het plat op tafel leggen van de tablet ervoor dat men automatisch voorover buigt. Dat leidt tot extra belasting van de nek en schouders. Door het scherm hoger te plaatsen en gebruik te maken van een extern toetsenbord is een gezonde en comfortabele houding te realiseren.

tabletriser

Comfortabel werken

Om comfortabeler te werken, willen medewerkers echter vaak niet inleveren op de mobiliteit en het gemak van de handzame tablet. Er zijn hulpmiddelen op de markt zoals een tabletstandaard waarmee je in een handomdraai een mobiele werkplek kunt creëren. Daarmee kan de gebruiker de tablet instellen in de juiste hoek, in horizontale of verticale stand en zelfs in de juiste hoogte. Vaak bieden dit soort uitvindingen nog meer voordelen, zoals het vrij positioneren van een compacte keyboard die in een positie te plaatsen is die de gebruiker het prettigst vindt.

Met dit soort hulpmiddelen kunnen medewerkers toch comfortabeler en langer met een tablet werken zonder last te krijgen van rug, nek en schouders. Bekijk in de video hoe dit werkt.

Reageer op dit artikel