nieuws

Kennistekort maakt ziek

Gezond werken

Van alle werknemers vindt 23 procent dat hij onvoldoende vakkennis heeft of vaardigheden mist om zijn werk goed te doen. Dit leidt tot meer ziekte en burn-out.

Kennistekort maakt ziek

Dat blijkt uit een onderzoek van CBS en TNO. Voldoende kennis blijkt belangrijk voor de manier waarop werknemers naar hun werk kijken. 12 procent van de Nederlanders die vindt dat hij kampt met een kennistekort, is zeer ontevreden over zijn werk. Dit vertaalt zich naar de gezondheid. Onder de werknemers die vinden dat hun kennis helemaal up-to-date is, ligt het verzuimpercentage op 3,4 procent. Onder Werknemers die zelf constateren dat hun vakkennis te wensen overlaat, bedraagt dit percentage 4,7. Ook vallen deze medewerkers vaker uit met symptomen van burn-out.

Beroepsgroepen

Het gebrek aan vakkennis eist zijn tol onder diverse beroepsgroepen. Werknemers in de bedrijfstak informatie & communicatie hebben moeite de hoge snelheid van technologische ontwikkelingen bij te benen. In de bouw zijn het veelal elektriciens en loodgieters die bij zichzelf een kennistekort constateren. Daarnaast speelt dit probleem bij automonteurs, reclamemakers, marktonderzoekers en industrieel ontwerpers. Goed nieuws is er ook: medewerkers in de horeca, landbouw & visserij en het vervoer geven aan geen last te hebben van gebrek aan kennis op hun vakgebied.

Jong en oud

De allerjongste werknemers en zij die de pensioenleeftijd (bijna) hebben bereikt zijn het meest relaxed over hun vakkennis. Die eerste groep betreedt vaak de arbeidsmarkt via een baan onder hun opleidingsniveau. Daardoor ervaren zij geen kennistekort of gebrek aan vaardigheden. De groep 65-plussers op zijn beurt doet relatief vaak werk waarvoor weinig kennis vereist is of waarin geen snelle ontwikkelingen spelen, zoals taxichauffeur, koerier of dagbladbezorger.

> TIP: Leer tijdens de 1-daagse opleiding Psychosociale arbeidsbelasting hoe goed om te gaan met stress.

Reageer op dit artikel