nieuws

Superman in een robotpak

Gezond werken

Samsung heeft een aantal patentaanvragen gedaan voor een ‘robotpak’. Zo’n zogenoemd exoskelet kent tal van toepassingen in de industrie en de zorg. Dat meldt Patently Mobile, dat Amerikaanse patentaanvragen van grote bedrijven in de gaten houdt.

Superman in een robotpak

Onlangs heeft het elektronicaconcern een serie aanvragen bij het Amerikaans patentbureau ingediend, allemaal voor een als pak te dragen robot. Doel van zo’n exoskelet is de gebruiker extra kracht en ondersteuning te bieden. Die kan zo zeer zware lasten dragen zonder extra fysieke belasting. Mogelijk zouden ook ouderen of gehandicapten het robotpak kunnen gebruiken om beter te kunnen lopen.

Spiersignaal

Samsung beschrijft nauwkeurig hoe zijn exoskelet de verschillende beenbewegingen van de drager kan volgen en ondersteunen. Sensoren voelen aan op welke manier de gebruiker zijn benen beweegt, zijn voeten neerzet en meer, om zo nauwkeurig mogelijk de stappen te volgen.
In enkele aanvragen beschrijft de elektronica-gigant hoe gebruikers middels elektroden het spiersignaal van hun benen aan het exoskelet doorgeven. Zo zou de robotbenen de precieze beweging van beide menselijke benen nog nauwkeuriger kunnen volgen.

Krachtverdeling

In de patentaanvragen staat ook een manier beschreven waarbij zowel de druk op de zolen als de hoek van de knieën wordt gebruikt om de stand van de benen van de gebruiker te berekenen. Zo is te bepalen wanneer de knieën elkaar tijdens het lopen passeren. Dit maakt het mogelijk de krachten steeds goed te verdelen.

In productie?

Het is niet bekend of Samsung al daadwerkelijk bezig is met de productie en ontwikkeling van een dergelijk exoskelet. Er zijn al wel bedrijven die exoskeletten in de praktijk toepassen, zoals het eveneens Zuid-Koreaanse Daewoo. Dat bedrijf laat zijn werknemers met robotpakken bijzonder zware lasten dragen.

Reageer op dit artikel