nieuws

Pesten? Dat doen we hier niet

Gezond werken

Pestprotocollen blijven ongebruikt in de la liggen. Werkgevers sluiten hun ogen voor wangedrag van werknemers. Of vinden dat de slachtoffers tegen een geintje moeten kunnen.

Pesten? Dat doen we hier niet

Zo valt te lezen in een uitgebreide reportage over pesten op de werkvloer in het Financieele Dagblad. Daarin becijfert psycholoog en pestspecialist Bob van der Meer dat een pestgeval een bedrijf jaarlijks 45.000 euro kost.

Stress

Mary Vos van arbodienst Zorg van de Zaak kent uit haar praktijk gevallen van mensen die er letterlijk ziek van worden dat zij de volgende dag weer naar hun werk moeten. Het aanhoudende getreiter op de werkvloer levert enorme stress op. Die leidt volgens Vos in sommige gevallen tot echtscheidingen en zelfs tot zelfmoord.

Onvindbaar

Vertrouwenspersonen in de organisatie zijn vaak onvindbaar voor de slachtoffers, stelt Vos. Dus wordt er in de organisatie niet gepest en is voorlichting over pesten overbodig. Daar denkt Vos anders over. Krijgt een vertrouwenspersoon helemaal geen meldingen over pesten, dan is dat volgens haar juist een veeg teken. Want in een angstcultuur durven mensen niet naar voren te komen.

Samen

Pesten aanpakken lukt volgens psycholoog Van der Meer alleen als het hele team mee moet doen. Alleen een dader of slachtoffer overplaatsen helpt niet. Teams moeten samen nieuwe regels vaststellen die zij vervolgens ook handhaven. “Want soms wordt het aanduiden van collega’s met bijnamen, het verspreiden van stomme foto’s op intranet of het publiekelijk affakkelen van mensen juist gezien als onderdeel van een harde, prestatiegerichte bedrijfscultuur. Daar moet je ‘dus’ maar tegen kunnen”, aldus Van der Meer.

Campagne

Minister Asscher van SZW heeft dit jaar een campagne gelanceerd over pesten op de werkvloer. Het ministerie van SZW en het Nederlands Focal Point van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk hebben samen een website geopend. Op www.herkenpesten.nl kunnen werkgevers en werknemers informatie vinden over het herkennen én stoppen van pesten op het werk.

 

> Meer weten over de aanpak van pesten op het werk? Volg de training psychosociale arbeidsbelasting.

Reageer op dit artikel