nieuws

Inentingsweigering nekt effect vaccin

Gezond werken

Vaccinaties zijn een sterk middel in de strijd tegen ernstige ziekten. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich daarom ongerust over het groeiende aantal ‘inentingsweigeraars’.

Inentingsweigering nekt effect vaccin

“Vaccinatieprogramma’s moeten een groot bereik hebben en houden. Alleen dan kunnen ze helpen bij het verbeteren van de gezondheid en het voorkomen van sterfgevallen. De inentingsweigeraar is een steeds groter probleem bij nationale vaccinatieprogramma’s”, zegt dr. Philippe Duclos, senior gezondheidsadviseur WHO op het gebied van immunisatie en gastredacteur van een speciale uitgave voor aanbevelingen over inentingsweigering.

Bang

Waarom zijn er nog altijd mensen die zich niet willen laten inenten? Sommigen zijn bang, bijvoorbeeld door  – volgens de WHO onjuiste – verhalen over vrouwen die door vaccinaties onvruchtbaar zijn geworden. Anderen koesteren een diep wantrouwen tegen de medische professie. Of ze kunnen de kosten van vaccinatie niet ophoesten of hangen een religie aan die het volgelingen verbiedt zich te laten inenten.

Toverspreuk

Inentingsweigering beperkt zich in elk geval niet tot één sociale klasse. In het westen zijn het vaak hoogopgeleiden die bezwaar maken tegen vaccinaties. Elders in de wereld zijn het soms geïsoleerde gemeenschappen die niets van inentingen willen weten. Dat maakt dat er niet één toverspreuk bestaat om mensen te overtuigen van nut en noodzaak van vaccinaties, schrijft de WHO. Goede communicatie kan wel helpen ongegronde angst te bestrijden.

Niet verplicht

Minister Asscher van SZW heeft eerder al aangegeven dat hij niet van plan is om vaccinaties voor werknemers verplicht te stellen. Zelfs niet wanneer zo’n inentingsweigering gevaar oplevert voor kwetsbare derden. Volgens Asscher kan er bij vaccinatie hooguit sprake zijn van een morele, nooit van een wettelijke verplichting. De bewindsman wil bij inentingsweigering kijken naar andere beschermingsmiddelen of desnoods andere werkzaamheden.

Reageer op dit artikel