nieuws

1 op 7 raakt opgebrand

Gezond werken

Ruim 14 procent van de werknemers in Nederland had in 2014 last van burn-outklachten. Dat komt neer op 1 op de 7 werkenden. Dit melden CBS en TNO.

1 op 7 raakt opgebrand

Minstens een paar keer per maand voelden deze mensen zich leeg en opgebrand aan het eind van een werkdag, emotioneel uitgeput door het werk of al moe bij het opstaan zodra zij werden geconfronteerd met hun werk of werkgerelateerde kwesties. Dit soort klachten zijn belangrijke  symptomen van een burn-out.

Koploper burn-outklachten

Het onderwijs is koploper als het gaat om het percentage werknemers met burn-outklachten: maar liefst 1 op de 5 werknemers heeft ermee te maken. Dit is onder meer het gevolg van de hoge werklast en de grote mate van die het werk met zich meebrengt. In de landbouw blijken burn-outklachten het minste voor te komen, namelijk bij 1 op de 10 werknemers.

Alle leeftijden

Bij werknemers in de leeftijdscategorie van 25 tot 65 jaar komen burn-outklachten in alle leeftijden ongeveer even vaak voor. De percentages voor 15- tot 25-jarige werknemers en die voor de 65- tot 75-jarigen liggen echter flink onder het gemiddelde. Deze groepen werknemers werken in veel gevallen in kleine deeltijdbanen, bijvoorbeeld naast een opleiding of een pensioen. Dat zou verklaren waarom die baan voor hen minder fysiek en emotioneel belastend is.

De in dit bericht genoemde resultaten zijn afkomstig uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), uitgevoerd door CBS en TNO.

 

> Lees ook:

Reageer op dit artikel