nieuws

Hoe vroeger de pauze, des te beter

Gezond werken

Uit onderzoek aan de Amerikaanse Baylor University blijkt dat hoe vroeger op de dag werknemers pauze nemen, des te beter het is. De onderzoekers stelden werknemers vragen over het hoe, wat en wanneer van hun pauze.

Hoe vroeger de pauze, des te beter

Vrij opmerkelijke uitkomst van het onderzoek: wanneer die medewerkers ervoor kozen om hun pauze vroeg te nemen, rapporteerden zij vervolgens minder gezondheidsklachten als hoofdpijn, pijn in de onderrug en klachten aan de ogen.

Gezondheidsvoordeel

Daarbij blijkt het niet zo veel uit te maken wat die werknemers precies doen tijdens de pauze. Dat mag dus ook gerust een vorm van werk zijn. Waar het om gaat, is dat het iets is dat hen niet is opgedragen. Een activiteit dus waar ze zelf voor hebben gekozen. Want dan is er sprake van ontspanning. Daarnaast bleek dat meerdere korte pauzes meer gezondheidsvoordeel opleveren dan één langere onderbreking. Dat pleit dus tegen die ene (lange) gezamenlijke lunch in de kantine.

Recht op pauze

Hoe zit het met het recht op pauze? Volgens de Arbeidstijdenwet moeten werknemers een pauze nemen van tenminste 30 minuten bij een dienst van vijf en een half uur of langer. Werknemers mogen die pauze opsplitsen in twee pauzes van elk minimaal 15 minuten. Bij een dienst van meer dan tien uur geldt een verplichte pauze van minimaal 45 minuten. Ook hier is opsplitsen toegestaan in pauzes van elk minimaal 15 minuten. Afwijking bij cao mag, maar tornen aan de 15 minuten pauze na vijf en een half uur dienst niet. Een pauze van minder dan 15 minuten is voor de Arbeidstijdenwet namelijk geen pauze en geldt dus als arbeidstijd.

CNV legt het hieronder nog eens uit:

Reageer op dit artikel