nieuws

Beweeg, maar meet met mate

Gezond werken

Fitbits, Apple Watches, ze vliegen over de toonbank. Zo’n bewegingsmeter of fitnesstracker monitort iedere stap en elke verbrande calorie. Dat stimuleert de dragers om meer te bewegen. Maar blijft het ook leuk?

Beweeg, maar meet met mate

Wetenschappers van Duke University, een onderzoeksuniversiteit in Durham, North Carolina (VS), hebben 95 mensen gevraagd om hun gedachten te noteren tijdens het wandelen. De deelnemers mochten een stappenteller dragen, maar dat was niet verplicht. Het onderzoek verschijnt in het wetenschappelijke vakblad Journal of Consumer Research.

Bewegingsmeter

Wat blijkt? Mensen met een stappenteller maken weliswaar meer kilometers, maar genieten minder van hun wandeling. Dragers focussen zich namelijk steeds meer op de resultaten, waardoor zij minder plezier beleven aan de daadwerkelijke activiteit. Bewegen voelt dan als een taak, een klusje. De Amerikaanse auteur David Sedaris, columnist in de krant The New Yorker, schreef dat hij eerst baalde van zijn kapotte Fitbit, maar zich al snel bevrijd voelde. “Ik had mijn leven weer in eigen handen.” Wel beweert Sedaris dat traplopen of wandelen zonder zijn bewegingsmeter minder ‘nuttig’ voelt.

Gegevens

Tja, een logische vraag is dan: waarom gebruiken we eigenlijk een bewegingsmeter als we er geen plezier aan beleven? “Wij mensen zijn van nature nieuwsgierig. Dan is het verleidelijk om gegevens bij te houden, zelfs van prettige activiteiten”, zegt onderzoeker Jordan Etkin van Duke University. “Als deze informatie beschikbaar is, willen we er ook naar kijken. Dat maakt dat vooral mensen die het prettig vinden om gegevens over van alles en nog wat bij te houden, een beetje het slachtoffer worden van hun eigen informatiedrang.”

Balans

Denk nu niet meteen ‘dan ga ik toch niet meer lunchwandelen’ of ‘weg met die stappenteller’. Zoals voor zoveel, geldt ook hier: zoek de balans. Etkin onderschrijft het belang van terughoudendheid in het gebruik van een bewegingsmeter. In ieder geval als het gaat om het meten van dagelijkse activiteiten. “Meer bewegen is juist goed, zeker voor mensen met voornamelijk zittend werk. Maar het moet en hoeft niet ten koste te gaan van het plezier. Eigenlijk zouden we activiteiten waar we plezier aan beleven helemaal niet moeten meten.” Oftewel: beweeg, maar meet met mate.

Bron: scientias.nl

 

> Noteer alvast 9 juni in uw agenda: congres over positieve gezondheid in Leiden. Volg de informatie in deze nieuwsbrief.

Reageer op dit artikel