nieuws

Arbo-advies van je ondergoed

Gezond werken

Kleding. We dragen het de hele dag bij ons, dicht op onze huid. En dat biedt kansen. Bijvoorbeeld om ons extra te verwarmen of juist af te koelen. Maar ook om ons bij te sturen bij een verkeerde houding.

Arbo-advies van je ondergoed

Het is nog hartje winter, maar op de catwalks lopen ze zich al warm voor het showen van de nieuwe lentecollectie. Een collectie vol revolutionaire ideeën, zo zullen de ontwerpers benadrukken. Erg vernieuwend.
Maar is de mode-industrie inderdaad zo vooruitstrevend? Marina Toeters is er niet van overtuigd. “Al jarenlang maken producenten gebruik van dezelfde materialen. En ook qua nieuwe ontwikkelingen zit er weinig schot in. Vergelijk dat eens met auto’s: die rijden nu al zonder benzine, en zelfs zonder bestuurder. Maar weet je wat de laatste grote mode-innovatie was? De uitvinding van polyester. In 1953.”

Houding

Een vrij conservatieve branche dus, en daar wil Toeters verandering in brengen. Opgeleid tot modeontwerpster, ging zij zich steeds meer interesseren voor aanverwante terreinen. Bijvoorbeeld ecologie. “Nu gebruiken we veel energie om een heel gebouw te verwarmen of te koelen. Terwijl je dezelfde effecten kunt bereiken met kleding.”

Ook kan die kleding volgens haar zorgen voor meer duurzaamheid. Duurzaamheid van werknemers welteverstaan. “We moeten met z’n allen steeds langer doorwerken, zodat we steeds zwaardere eisen stellen aan ons lichaam. Met een paar kleine technologische aanpassingen in onze kleding kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat onze schouders meer naar achteren worden getrokken. Dat verbetert onze hele houding.”

Zorgzame bedrijfskleding

Deze ideeën slaan aan. Zo creëerde Toeters een kledinglijn voor de zorg: Zorgzame Bedrijfskleding. “Het gaat om twee lijnen boven- en ondergoed die voor 100% bestaan uit recyclebare stoffen. Het een uit polyester, het ander uit een nieuw materiaal: Tencel/PLA, gemaakt van cellulose. Dat laatste is niet alleen goed recyclebaar, maar ook biologisch afbreekbaar.”

Bovendien kunnen de verpleegkundigen kiezen voor extra modules, bijvoorbeeld een antibacteriële finish. “Daar zitten natuurlijk veel milieuonvriendelijke stoffen in”, zegt Toeters. “Maar we hebben ervoor gezorgd dat ook die finish nu kan worden gerecycled. Dus is het niet nodig die iedere keer opnieuw aan te brengen.”

Leerproces

Nog interessanter is het dat de verpleegkundigen van hun kleding kunnen leren. Onder andere op een manier die we al hebben gezien: de kleding kan hen tijdens het werkproces corrigeren. “Wij hebben ondergoed ontwikkeld om de houding te verbeteren”, zegt Toeters. “Sommige stukken stof zijn steviger dan andere, zodat het geheel een bepaalde druk uitoefent. Daardoor worden werknemers gemotiveerd om hun rug recht te houden.”

Maar daar houdt het niet bij op. Want diezelfde verpleegkundigen kunnen kiezen voor een extra optie: de zogenoemde Lumo Lift. De kleding bevat kleine zakjes waar plaats is voor minuscule meetapparatuur. “Als jij bijvoorbeeld te lang gebogen staat, produceert die apparatuur een trilling”, zegt Toeters. “Dan kun je je houding dus bijstellen.”

Irritant?

Toeters vindt die trilling niet het hoofdonderdeel van het leerproces. Nog belangrijker is volgens haar dat de medewerkers de resultaten kunnen terugkijken, na een dag bijvoorbeeld of een week. “Dan zien die medewerkers vaak een patroon: ‘Ja, toen stond ik in de verkeerde houding, maar toen was ik ook wat aan het snijden in de keuken. En dat aanrecht daar, dat staat gewoon veel te laag.’ Juist dat soort informatie vinden medewerkers heel interessant.”

Temperatuur

Zoals gezegd, kleding kan ook een rol spelen bij koelen en verwarmen. Zo heeft de ANWB al een jas uitgebracht die werkt als een elektrische deken – maar dan draagbaar. En Toeters ziet dergelijke toepassingen ook op kantoor. “Mensen klagen vaak over koude handen en voeten, en dus zijn er al sokken en handschoenen te verkrijgen die speciaal die delen verwarmen. Maar volgens mij is dat niet het meest efficiënt. Ik zie meer in Spine Warming Dress, verwarming op je ruggengraat. Op die plaats komen heel veel bloedbanen samen. Als je het lichaam daar verwarmt, bereikt die warmte ook alle andere lichaamsdelen. Zelfs je handen en je voeten.”

 

> Marina Toeters is één van de sprekers op dinsdag 8 maart 2016 tijdens het GRATIS Innovati-ON Event in het Texperience Center te Goirle. Ook komen hier de nieuwste ontwikkelingen aan bod op het gebied van circulaire productconcepten tot aan toepassingen rondom sensortechnologie en wearables.
Wilt u hierbij aanwezig zijn of een executive summary ontvangen? Kijk dan verder op www.texperiencecenter.com/innovati-on-event.

Reageer op dit artikel