nieuws

Geld verdienen met goed slapen

Gezond werken

Slapend rijk worden? Meer slaap, meer salaris, bij een bedrijf in de Verenigde Staten. Maar meer slaap loont natuurlijk altijd.

Geld verdienen met goed slapen

Werknemers van het Amerikaanse gezondheidsbedrijf Aetna die aantoonbaar 20 nachten achter elkaar 7 uur of meer slapen, krijgen sinds vorig jaar 25 dollar per nacht.

Goed slapen

Het maximumbedrag dat een werknemer jaarlijks met goed slapen kan verdienen, is 500 dollar. Het bewijs voor de goede nachtrust leveren de werknemers met fitnesstrackers, zoals de Fitbit. Het bedrijf wil dat zijn werknemers fris en fruitig op de werkvloer verschijnen. “Je kunt niet goed presteren op je werk als je nog half slaapt”, zei de baas van Aetna bij de Amerikaanse zakenzender CNBC. Heel slim, want slaaptekort en de daaruit volgende mindere prestaties op het werk kosten de werkgever veel geld.

Onderschat probleem

Volgens experts is te weinig slaap een onderschat probleem. Uit een Brits onderzoek bleek eerder dit jaar al dat 40 procent van de mensen onvoldoende slaapt. Altijd slecht slaapt een schrikbarende 20 procent. Te weinig nachtrust heeft een aantoonbaar negatief effect op het welzijn én op de gezondheid. Te weinig slaap maakt vatbaarder voor infecties en depressie, zorgt ervoor dat iemand zijn aandacht er minder goed bij kan houden en geeft meer kans op een verhoogde bloeddruk. En dat zijn nog maar een paar van de mogelijke gevolgen van die twee uurtjes slaaptekort per nacht.

Slaaptips

Of u er nu meer salaris voor terugkrijgt of niet, goed en voldoende slapen is sowieso verstandig. Al was het alleen maar omdat wetenschappers hebben aangetoond dat we ook nog dik worden van te weinig slaap. Experts geven allerlei tips om de nachtrust te verbeteren. We noemen er hier een paar: drink ’s avonds geen of minder koffie, kijk niet vlak voor het slapengaan in het blauwe licht van laptop, tablet of smartphone, drink een glas (warme) melk voor het naar bed gaan – dat laatste is meteen goed voor de maag.

 

[box type=”shadow” ]TIP: Meer weten over de mogelijkheden die een andere kijk op gezondheid u en uw organisatie biedt? Kom naar het congres ‘Positieve gezondheid op de werkvloer‘ op 9 juni 2016 in Corpus, Leiden. Machteld Huber is deze dag plenair spreker over ‘Positieve gezondheid: een nieuw concept‘.[/box]

Reageer op dit artikel