nieuws

5 succesfactoren tegen werkstress

Gezond werken

O nee. Moeten we het nu wéér over werkstress hebben? Ja. Toch wel. Werkstress zet de vitaliteit en gezondheid van werknemers ernstig onder druk. Het is arbeidsrisico nummer 1.

5 succesfactoren tegen werkstress

Ondanks alle boeken en artikelen over het aanpakken van werkstress. En ondanks alle campagnes, instructies en innovatieve workshops.

Succesfactoren

Op 14 april gaf A&O-adviseur Joke Koster tijdens het Anti Stress Event in Groningen een voorbeeld van een succesvolle werkdrukaanpak in de woningcorporatiesector. Ik weet het, ook good practices zijn ons al voldoende voorgespiegeld. Maar hier ging het niet alleen om een mooi succesverhaal. Het ging vooral om het benoemen van de belangrijkste factoren die voor het succes zorgden. Waardoor de werkdruk aantoonbaar verminderde van 13 procent naar 4 procent. Ik vat ze graag voor u samen. Ter lering en inspiratie.

Succesfactor 1: Pak werkstress aan bij de bron
Vermijd symptoombestrijding. Schiet niet met een willekeurige schot hagel. Ga op zoek naar de bron van de werkdruk in uw organisatie, naar de onderliggende oorzaken. Die kunnen de betrokken werknemers meestal moeiteloos geven.

Succesfactor 2: Zorg voor goede project(bege)leiding
Een goede projectleider is de aanjager. Hij is het die ervoor zorgt dat iedereen zijn afspraken nakomt en acties uitvoert. Daadkracht, doorzettingsvermogen en diplomatie zijn de belangrijkste kenmerken van deze persoon. Die maken dat verbeterprojecten niet alleen starten, maar ook succesvol worden afgerond.

Succesfactor 3: Kies maximaal 3 verbeterpunten
De belangrijkste valkuil is te veel tegelijk willen veranderen. Stel bij de keuze van de verbeterpunten de vraag: ‘Waar hebben we het meeste last van?’ En bij de keuze van de maatregelen ‘Waar hebben we het meeste baat bij?’

Succesfactor 4: Ga de dialoog aan met uw medewerkers
Met tweezijdige communicatie voelen medewerkers zich gehoord en gesteund. Laat de betrokken medewerkers kiezen welke verbeterpunten het eerst moeten worden aangepakt. En inventariseer welke verbetermaatregelen hun voorkeur hebben. Ideeën van de werkvloer zijn vaak pragmatisch en goed uitvoerbaar. Ze creëren ook meer draagvlak en dat vergemakkelijkt weer de implementatie.

Succesfactor 5: Check de belastbaarheid en de belasting
Stress thuis is niet alleen een privé-zaak. Al was het maar omdat problemen thuis ook gevolgen hebben voor het werk. Als de belastbaarheid van een medewerker is verminderd, zoek dan samen naar manieren om de belasting tijdelijk ook te verminderen. Zowel op het werk als thuis. Dit verdient zich dubbel en dwars terug.

Hulpmiddel

Tot zover de succesfactoren. Interessant? Het mooie is dat er ook een bijpassend hulpmiddel beschikbaar is waar u gratis gebruik van kunt maken. De Werkdrukwegwijzer van TNO voldoet aan alle bovenstaande succesfactoren en leidt u gestructureerd door de aanpak van werkdruk. U kunt kiezen uit verschillende paden die zijn afgestemd op de doelgroep: HR, management, individueel. Laat u niet afschrikken door de omvang; het is geen boek dat u helemaal moet lezen. Het plan heeft 5 stappen die u naar wens kunt inperken of uitbreiden:

  1. Is er sprake van werkdruk?
  2. Weet u waar de werkdruk door komt?
  3. Wat kunt u aan werkdruk doen?
  4. Aan de slag
  5. Heeft uw aanpak succes?

Dus: op naar de 4 procent werkdruk. De weg wijst zich vanzelf.

 

Auteur: Carolien Hamming | Directeur CSR Centrum voor Stressmanagement

[box type=”shadow” ]> TIP: Werkdruk te lijf? Het boek 5 sterrenaanpak voor gezonde werkdruk helpt u erbij.[/box]

Reageer op dit artikel