nieuws

Bibliothecaris stopt met boeken zoeken

Gezond werken

Onderzoekers in Singapore hebben een robot gebouwd die ten dele het werk van de bibliothecaris kan overnemen.

Bibliothecaris stopt met boeken zoeken

Misschien komt u er elke week of misschien is het al een tijdje geleden dat u in een bibliotheek rondliep. Maar dit herkent u vast nog wel. Boek pakken, nog een, nee deze toch maar niet. Ja ik heb geen zin om nu weer helemaal terug te lopen want ik moet over vijf minuten de kinderen van school halen.

Dagtaak

Dus u legt dat boek gewoon neer op de plek waar u op dat moment bent. En omdat u natuurlijk niet de enige bent die dat doet, belanden er op die manier dagelijks heel wat boeken op plekken waar ze niet thuishoren. De bibliothecarissen hebben er een dagtaak aan, al die in de haast verkeerd teruggelegde boeken zoeken en weer op de juiste plek terugzetten. En het is ook niet bepaald het leukst denkbare werk. Dat gaat in de toekomst veranderen, en wellicht al op zeer korte termijn.

Nachtwerk

Onderzoekers in Singapore hebben namelijk een robot gebouwd die de saaie klus van boeken zoeken overneemt. ’s Nachts scant de robot alle boeken en checkt of ze op de juiste plek staan. In de ochtend krijgt de menselijke bibliothecaris een keurig lijstje met de boeken die op de verkeerde plek liggen. Testen bij echte bibliotheken hebben inmiddels bewezen dat de robot zijn werk behoorlijk goed doet: 99 procent van zijn informatie bleek correct. De onderzoekers zullen nog wat verbeteringen doorvoeren aan de robot en daarna kan hij aan het werk in bibliotheken.

Bron: RTL Z

 

robotisering en werk> Meer weten over de impact van robots op ons werk? Kom op 16 juni naar het congres Robotisering & werk – De match tussen mens en machine in SuperNova/Jaarbeurs Utrecht. En volg bijvoorbeeld de sessie ‘Robotisering, kansen en bedreigingen op de werkvloer‘ van Michiel de Looze.

Reageer op dit artikel