nieuws

Zelfinspectietool werkstress bespaart geld

Gezond werken

Verzuim is geldverslindend. En werkstress vaak de schuldige. De Inspectie SZW biedt werkgevers nu een online zelfinspectietool. Om te kijken naar werkdruk en ongewenst gedrag als een inspecteur.

Zelfinspectietool werkstress bespaart geld

TNO berekende dat een derde van het werkgerelateerde ziekteverzuim ontstaat door werkstress. Dat is veel en kost werkgevers handen vol geld.

Werkstress speelt grote rol bij gezondheid en functioneren

Met de campagne ‘Moet toch kunnen’ wil het ministerie van SZW het onderwerp bespreekbaar maken. De bedoeling is dat collega’s en leidinggevenden ongewenst gedrag eerder herkennen en durven in te grijpen. Onder andere te hoge werkdruk en ongewenst gedrag op de werkvloer veroorzaken werkstress. Daarnaast hebben werknemers vaak last van agressie en geweld door klanten, cliënten of omstanders. Ook ongewenst gedrag komt veel voor: één op de 6 werknemers wordt gepest, gediscrimineerd of (seksueel) geïntimideerd. Werkstress speelt daarom een grote rol bij de gezondheid en het functioneren van medewerkers.

Naar werkstress kijken als een inspecteur

Screen shot_zelfinspectie Werkdruk en Ongewenst gedragOm werkstress te voorkomen moeten werkgevers volgens de Arbowet beleid hebben en maatregelen nemen. De zelfinspectietool Werkdruk en Ongewenst gedrag voor computer, tablet of smartphone is dan een goed hulpmiddel. Met de tool kunnen werkgevers naar de eigen organisatie kijken zoals een inspecteur dat doet. En eenvoudig zelf checken of zij voldoen aan de regels. De tool gaat in op factoren die werkstress kunnen veroorzaken: werkdruk, agressie en geweld, pesten op het werk, (seksuele) intimidatie en discriminatie. Na gebruik van de tool beschikt de werkgever over een lijst met actiepunten en achtergrondinformatie.

 

> Werkstress verder te lijf? Lees 5 sterrenaanpak voor gezonde werkdruk.

Reageer op dit artikel