nieuws

Doe eens gek, ga springen op het werk

Gezond werken

Zitten, zitten, zitten. Doe eens gek en ga springen op het werk. Dat kan met een speciale mini-trampoline. En het is nog heel goed voor u ook.

Doe eens gek, ga springen op het werk

Werkend Nederland brengt ruim een derde van zijn leven door op zijn achterste. Zittend achter een bureau op het werk, zittend in de auto en daarna zittend op de bank om tv te kijken. Het gevolg: welvaartsziekten als diabetes, hoge bloeddruk en overgewicht.
Uit onderzoek van TNO blijkt dat sporten na werktijd niet voldoende is voor voldoende concentratie, zuurstofopname en bloedsomloop tijdens de werkdag. Deze vitale lichaamsfuncties zijn het beste te activeren door elke 1 tot 2 uur van de werkdag enkele minuten te bewegen.

Veel manieren om in beweging te komen op het werk

Er zijn vele manieren om in beweging te komen op het werk. Zoals staand vergaderen, de lunchwandeling tijdens de middag, naar een collega toe lopen in plaats van te appen, mailen of bellen, de trap nemen in plaats van de lift. En er zijn ook steeds meer manieren om achter het bureau in beweging te komen. Zo kunt u er oefeningen doen. Of springen, natuurlijk. Springen? Jazeker. U hebt wel een bureau nodig waarachter u staand kunt werken, een sta-bureau. Met een speciale mini-trampoline (een bellicon) krijgt u dan genoeg beweging om alle nare ziektes voor te zijn.

Concentratie, energie, creativiteit en gelukshormonen

Volgens de makers en importeurs blijven de positieve effecten van de mini-trampoline niet beperkt tot meer concentratie, energie en creativiteit. Het bouncen op de mat activeert ook nog eens de celstofwisseling. Doordat alle spieren in het lichaam zich ontspannen schiet de aanmaak van gelukshormonen omhoog.

‘Een verademing om alle spieren eens lekker los te gooien’

De afdeling Digitalisering van KPN heeft het concept succesvol geïntroduceerd. “Het was leuk en verfrissend, het is wel eens goed om even iets anders te doen naast het werk. Je zit toch de hele dag krampachtig achter je computer. Dan is het een verademing om alle spieren eens lekker los te gooien”, is de reactie van een medewerker van de afdeling na een korte work-out op de bellicon.

Bekijk hier het filmpje van zo’n sessie.

Bron: Over Het Nieuwe Werken

 

> Wilt u af van werkdruk? Volg de eendaagse opleiding Psychosociale Arbeidsbelasting.

Reageer op dit artikel