nieuws

Europese grenswaarden voor carcinogenen

Gezond werken

Werknemers krijgen betere bescherming tegen de risico’s van werken met kankerverwekkende stoffen. Minister Asscher (SZW) heeft daarover in Luxemburg afspraken gemaakt met zijn Europese collega’s.

Europese grenswaarden voor carcinogenen

Asscher heeft zich het afgelopen half jaar tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap sterk gemaakt voor een betere bescherming van werknemers tegen de risico’s van het werken met kankerverwekkende stoffen. De FNV, VNO-NCW en MKB Nederland stonden ook achter zijn voorstel. Alle 28 Europese landen hebben dit nu aangenomen.

Strengere richtlijnen carcinogene/mutagene agentia

Daardoor komen er strengere richtlijnen voor het gebruik van carcinogene of mutagene agentia op het werk. In totaal elf gevaarlijke stoffen worden toegevoegd aan een bestaande richtlijn voor houtstof en vinylchloridemonomeer. Voor die twee stoffen worden de toegestane grenswaarden verder aangescherpt. Naar verwachting vindt later dit jaar verdere uitbreiding plaats van deze lijst.

Wij willen dat alle werknemers in Europa gezond kunnen werken

Minister Asscher, SZW

Chroom-6 valt ook onder Europese wetgeving

Het kankerverwekkende chroom-6 valt ook onder de Europese wetgeving. Over chroom-6 is in Nederland veel te doen. Honderden werknemers van Defensie hebben zich met gezondheidsklachten gemeld na het werken met verf waar de stof in zit. De FNV onderzoekt ook de mogelijke gevolgen bij werknemers van het voormalige NedTrain. Sommigen van hen zijn aan chroom-6 blootgesteld bij het opknappen van oude treinen.

Voorheen andere grenswaarden in EU-landen

Tot nu toe golden er in alle Europese landen andere grenswaarden voor de stoffen op de nieuwe lijst. Daardoor was het mogelijk dat werknemers in het ene land werden blootgesteld aan hogere concentraties kankerverwekkende stoffen dan in het andere land. Met de nieuwe lijst komt aan die situatie een eind. Minister Asscher vindt de strengere Europese richtlijn een goede zaak. Hij ziet graag dat er nog meer stoffen op de lijst komen. “Dit is alvast een stap in de goede richting. Wij willen dat alle werknemers in Europa gezond kunnen werken.’’

Bron: rijksoverheid.nl

 

> TIP: Meer lezen over de gezonde werkplek? U vindt het in Arbeid en Gezondheid.

Reageer op dit artikel